Възпитаник на плевенската перкусионна школа радва с музиката си гостите на „Двореца“ в Балчик повече от 20 години (видео)

0
930
Иван Хасъмски

Наричат Иван Хасъмски придворният музикант на „Двореца“ в град Балчик. Прозвището му идва закономерно, тъй като повече от 20 години радва с изкуството си чуждестранните и български посетители на прекрасния архитектурно-парков комплекс. Винаги усмихнат и намиращ добра дума за всеки, Иван е душата на Нимфеума, където неизменно може да бъде открит и аплодиран. Всеки ден, почти 8 месеца в годината, той е на работното си място. Особено впечатлени от атрактивните му и забавни изпълнения на ксилофон са децата, за които той винаги има различни изненади, а и им доставя огромното удоволствие да посвирят под вещото му ръководство.

Поглед към Черно море от Нимфеума (Храмът на водата).

Малцина от посетителите знаят, че Иван Хасъмски е родом от Троян, но е възпитаник на плевенската перкусионна школа при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. С любов и носталгия си спомня за своя любим преподавател Симеон Серафимов и неговата съпруга Августина Серафимова, също дългогодишен учител по теоретични музикални дисциплини в училището, с които ги свързва топло приятелство и до днес. Не пропуска възможност да им изпрати сърдечни поздрави по всеки плевенчанин, който е посетил „Двореца“.

Иван Хасъмки е благодарен, че твори на неповторимо красива сцена пред многохилядна публика.

Смята, че съдбата има пръст в това да се озове на сцената на „Двореца“ в Балчик и вече толкова години да радва всички посетители с музиката си. По 2 000 човека на ден средно идват да се полюбуват на създаденото културно и архитектурно богатство от кралица Мария и биват приятно изненадани от красотата на музиката, която ги посреща. Иван има разнообразен репертоар – детски песнички за най-малките посетители, класически и съвременни произведения. Универсалният език на музиката преодолява всички бариери, така че дори да не говори даден чужд език, пак намира начин да комуникира с туристите, да ги зарадва и да предизвика усмивки и аплодисменти.

Работещите в „Двореца“ са категорични, че това място нямаше да е същото без Иван, неговия ксилофон, доброто му сърце и неизменната усмивка, а той е безкрайно благодарен, че е открил това райско кътче, в което се чувства уютно и има възможност да радва многохилядна публика с изкуството си.

Нимфеумът е без покрив, за да се виждат звездите вечер.
Небесните светила се отразяват във водно огледало във формата на кръст.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here