Възхитителна юбилейна изложба сподели с многобройна публика талантливият плевенски художник Александър Сахатчиев

0
204
Александър Сахатчиев

Възхитителна юбилейна изложба сподели с многобройна публика талантливият плевенски художник Александър Сахатчиев. Емоционалното събитие се състоя снощи в Художествена галерия “Илия Бешков”, от чийто екип е част авторът.

Неговия творчески път, както и забележителната му експозиция с над 250 произведения представи директорът на галерията д-р Цвета Кацарова. Тя изтъкна, че художникът притежава много качества, които могат да са пример за всички, като спомена освен огромния му талант, и неговата скромност, деликатното му чувство за хумор и самоирония, благото му и уважително отношение към околните. Кацарова посочи, че прецизността и майсторството в работата му, умението да създава композиция, светлина и цветове го правят уникален и ценен български художник – художник-мъдрец, който споделя чрез образи.

“А те са така завладяващи, че на зрителя му се иска да ги гледа отново и отново, като винаги открива нещо ново и интересно. За да създаде това богато творчество от графики, живописни произведения, проекти за текстилното производство, проекти за Монетния двор, икони, дърворезби, Александър Сахатчиев има натрупани познания и умения за цяла художествена академия. Той е всеобхватна личност в областта на изобразителното изкуство и аз бих го посъветвала да предава тези познания – да направи школа, да издаде ръководство-учебник или да издаде каталог с творбите си, защото тези умения и познания не бива да се загубят. Само графичните техники, които използва в творбите си, са сложни и специфични. Художници като него са истинско национално богатство”, заяви Цвета Кацарова.


Тя призна, че и в качеството й на директор на галерията, и на изкуствовед за нея е чест да открие изложбата на Алексанъдр Сахатчиев, когото нарече майстор на графиката. И добави, че се надява тази експозиция да пътува из страната, за да достигне до колкото е възможно по-голяма аудитория.

Александър Сахатчиев с вълнение благодари за прекрасното представяне и сподели, че е много радостен да види толкова скъпи приятели и почитатели на изобразителното изкуство. Специални благодарности творецът изрази към ръководството на Община Плевен, както и към неговите колеги от ХГ “Иля Бешков”, по чието настояване експозицията му става факт.

С присъщото си чувство за хумор художникът призна, че числото 70, което е на плаката за изложбата му, му създава тежест, тъй като въобще не е разбрал как всички тези години са се изнизали като миг във вечността. “И сякаш вчера бях едно невръстно хлапе, после пораснах, станах един юноша бледен и по силата на дадени обстоятелства попаднах в Художествената академия. Бях приет от третия път – конкуренцията тогава беше жестока, защото за едно място се бореха стотици кандидати. Но аз имах невероятния късмет да попадна при един от най-добрите преподаватели по онова време. Ще спомена само две имена: проф. Евтим Томов, в чието ателие изучавах графика 6 години – той ме научи на технологията на пейзажната графика, и доц. Галилей Симеонов, който ми показа едни други измерения – например графичната изява, светлосянката, съпоставяне на светло и тъмно. Бай Галилей, както го наричахме, ни казваше така: “Учете се от Рембранд. Гледайте велия Рембранд”, сподели юбилярят.

Професионалният му път минава през текстилния бранш и Монетния двор, след което – вече семеен, остава без работа. В този труден момент му подава ръка неговият приятел от детството – художникът Пламен Янкуловски, който е директор по това време на ХГ “Илия Бешков” и му предлага да се присъедини към екипа му.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански също поздрави Александър Сахатчиев. “Това, което Бог е дал на Сашо с пълни кошници, той го е реализирал в огромна степен. Сашо е единица мярка за скромност – той не крещи високо, за да го чуят всички колко е велик, а говори с изразните средства на изкуството, на което е посветил живота си. И ние можем само да сме му благодарни за неговата човечност, искреност, скромност, за неговия огромен талант и за чувството му за хумор, което не е загубил и в най-тежките моменти от живота си… Бъди ни жив и здрав за много години, на многая и на благая лета и да ни радваш с това богатство от творчество и красота, които ни показваш със своите изящни произведения”, каза Спартански.

В знак на признание за таланта и безценния труд на Александър Сахатчиев той му връчи почетен плакет.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here