Вълшебните си детски книги “Приказната градина” и “Пита” ще представи в Детския център „Стълбичка“ в Плевен писателката Жени Костадинова

0
128

Вълшебствата на детските си книги “Приказната градина” и “Пита” ще сподели с плевенски деца писателката Жени Костадинова. Срещата с всички желаещи ще е на 24 април, сряда, от 18 ч. в Центъра за ранно детско развитие “Стълбичка” (ул. “Стефан Караджа” 25). Необходимо е предварително записване на телефон 0885 209 920. Входът е свободен.

Жени Костадинова е изявен журналист и писател, основател на Арт къща с музей „Куклите“ в София. Чест гост е на различни радио и телевизионни предавания (“Отблизо”, “Сто процента будни”, “Арт детектив”, “Преди обед” и др.). Автор е на детските книги „Пита“, „Алекс и Вълшебния камък“, „Приказната градина“. Детската аудитория е нейната професионална сфера – от 12 години тя работи с деца, а книгите й са любими и на малчуганите, и на възрастните, заради смислените им и ценни послания и топлите класически илюстрации.

След срещата с Жени Костадинова в Плевен желаещите ще могат да си закупят от нейните прекрасни детски книги и да получат автограф.

***

„ПРИКАЗНАТА ГРАДИНА“

От Жени Костадинова, илюстрации – Ян Добрева

Историята за Ева и нейната приказна градина е история за приятелството и споделянето на доброто и прекрасното, което носи всеки човек. Съревнованието и амбицията да си повече от другите, водят до конфликти, завист, обида и нарцисизъм. Това се случва с цветята на Ева, които един ден внезапно се скарват и започват ожесточен спор кой е „по-по“ и „най-най“. Огорчена от разправията на своите деца-цветя, господарката цяла нощ плаче. „Когато децата се карат, майките страдат…“

Мъдрото Кокиче будува и намира решение как цветята да се извинят на Ева и да се сдобрят. То измисля вълшебна песен, в която се говори за единството и любовта между хората. Както азбуката не може без нито една от своите букви, се пее в песента, така и приказната градина не може да е приказна без някое от своите цветя. Защото всяко цвете е уникално и ценно. Каквито са и децата по земята.

Книгата е с 12 изящни ръчно рисувани илюстрации на героите цветя с художник Ян Добрева. Силно изведена е темата за приемането на всеки такъв, какъвто е – с неговата уникалност и дарба. Да, различни сме – и в това е нашата красота!


***

„ПИТА“

От Жени Костадинова, илюстрации – Ангелина Ангелова

Коя е Пита? Какво се случва в Царството на Сладкия труд? Как човек открива своята божествена дарба? Каква е тайната на Хляба…

Тези въпроси стоят в сюжета на книгата, в която увлекателно се разказва историята на едно дете, което търси своята дарба и узнава какво е „да ти е сладък хлябът“, „да си вземеш хляба в ръцете“.  Разглежда се темата за избора на професия – професионално ориентиране, как родителите да подкрепят децата и при неуспех – и да ги насърчават да имат търпение, за да открият своите таланти. 

Присъства и темата за хляба и българските традиции, както и посланието, че ВСЯКА професия е добра и престижна, стига да ти е на сърце!

„Пита“ заема Второ място в Националния конкурс за детска книга ”Бисерче вълшебно” 2022. Преведена е на гръцки език. Авторката е провела срещи с над 1 000 деца, с някои – и уъркшопи, за изработка на куклата Пита.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here