Вълнуващ концерт „Musica sacra“ подари на плевенчани Хор „Гена Димитрова“

0
1121
Хор

Вълнуващ концерт „Musica sacra“ подари на плевенчани Хор „Гена Димитрова“ снощи. Събитието, посветено на празника на Св. Франциск от Асизи, който е основател на Францисканския орден, събра в Католическия храм „Дева Мария от Фатима“ в Плевен многобройна публика. Отец Ярослав Барткиевич се обърна към присъстващите с послания за общочовешки ценности, които обединяват хората по света, независимо от религията, която изповядват, и изрази радостта си от факта, че изкуството отново събира ценителите му, макар и в едни по-различни условия на епидемична обстановка.

Отец Ярослав

Музикалната програма започна с трилогията по музика на Марко Фризина „Ето ме, ето ме“, „Душо Христова“ и „Истинската радост“ и продължи с произведенията „Sancta Maria“ из операта „Carlo Magno“ от А. Вералдини, „Ave Maria“ от Дж. Росини и „Ave verum corpus“ от В. А. Моцарт.

Диригентката Анелия Дечева информира присъстващите, че датата 6 октомври е рожденият ден на дългогодишната корепетиторка на Плевенската опера „Христо Бръмбаров” и на Хор „Гена Димитрова“ Росица Дяковска, която през февруари 2020 година напусна този свят. Тя завинаги ще остане в сърцата на своите колеги с безкомпромисния си професионализъм, чувството си за хумор и силата на духа, сподели Дечева, а отец Ярослав добави, че е щастлив от факта, че пианистката многократно е радвала със своите изпълнения публиката на концерти в плевенския Католически храм. В нейна памет пианистът Иван Дончев изпълни финала „Мизерере“ на операта „Трубадур“ от Верди в аранжимент за пиано на Ференц Лист, както и „Ноктюрно“ оп. 9 № 2 от Ф. Шопен.

Иван Дончев

Драматичното настроение на концерта ескалира с изпълнението на „Padre, che sei nei cieli…“ – „Adajio“ от Т. Албинони, постепенно преля в нежните нюанси на „Ave Verum“ от Е. Елгар, „Ave Maria“ от Р. Приземан и „Ave Maria“ от П. Маскани и се извиси до вдъхновяващия с общочовешката си стойност текст на „Молитва на Св. Франциск“ от А. Pote. Концертът завърши с тържествената „Gloria“ от А. Вивалди.

Солисти бяха Боряна Бешева, Даниел Меса и Красимир Янкулов, а красивият клавирен съпровод – на Мариана Мирчева. Публиката награди всички изпълнители с продължителни аплодисменти.

Мариана Мирчева

Снимки: Католически храм „Дева Мария от Фатима“, Панайот Йорданов

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here