Валдемир Тачов откри първата си самостоятелна изложба в НУИ “Панайот Пипков”

0
554
Валдемир Тачов

Дванадесетокласникът Валдемир Тачов откри първата си самостоятелна изложба в НУИ “Панайот Пипков” в Плевен. Интересната експозиция се нарича “Шум в мрака” и е подредена в приземния етаж на училището. Талантливият млад творец тази учебна година завършва специалността “Графика” в НУИ „П. Пипков“, а негов преподавател е изявеният плевенски творец Пламен Пенов.

Почитателите на изобразителното изкуство в града с интерес следят развитието на младия автор, чиито работи не остават незабелязани в общи експозиции. През февруари 2023 г. Валдемир Тачов се включи с интересна творба в изложбата със сюрреалистични творби “Насън и наяве”, която откриха в Къщата на художниците ученици от 9 и 10 клас от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, специалност “Изящни изкуства”. Неговият портрет на екзотична дама беше интересен акцент в изложбата и направи силно впечатление на публиката.

Талантливият млад автор е отличаван и на различни артфоруми. Носител е на втора награда от конкурса „Ахимса: ненасилието“, организиран от Индологическата фондация „Изток-Запад“ и вдъхновен от внушителната изложба на същата тема, в която участваха едни от най-именитите български художници и скулптори и беше представена за пръв път у нас в Артцентър „Плевен“ в началото на октомври 2022 г. Графиката, с която Валдемир Тачов спечели втора награда, се нарича “Избледняване до черно” и беше придружена от описание на изобразеното и неговата връзка с темата. 

Валдемир Тачов

“Избледняване до черно” 

В настоящата си първа самостоятелна изложба дванадесетокласникът показва над 25 свои творби, които могат да бъдат разгледани и през предстоящата седмица.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here