Плевенчанката Ралица Хайдърска спечели първа награда и звукозапис в БНР – Радио Стара Загора от национален конкурс за народно пеене

0
483
Ралица Хайдърска
Ралица Хайдърска

Десетокласничката Ралица Хайдърска от класа по народно пеене на Силвия Хайдърска при НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, спечели първа награда и професионален звукозапис в БНР – Радио Стара Загора, от XXIV-я Национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“ 2023 – Стара Загора. Събитието се проведе на 22 е 23 април в Радио Стара Загора.

Плевенчанката е победител в 3-та възрастова група, а отличието й беше присъдено от жури в състав Милена Паунова – музикален редактор в Радио Стара Загора, тракийската певица Ваня Вълкова – почетен член, и Неделчо Киров – отговорен звукорежисьор в Радио Стара Загора. В престижната проява участваха 111 деца от цяла България, като наградените със звукозапис са само 6.

Плевенското НУИ „Панайот Пипков“ беше представено на конкурса и от младите народните певици Анджелина Михайлова – 2 клас, Ема Петкова – 5 клас, и Виктория Николова – 8 клас с преподавател Елка Недялкова.

„Славейче“ е най-дълголетният радиоконкурс за млади народни изпълнители, който се провежда под специалната грижа на Радио Стара Загора от 1994 г. насам. Като лауреати на конкурса пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати певци, днес солисти на Оркестъра за народна музика на БНР, на професионалните ансамбли и музикални формации. 

Конкурсът е своеобразна емблема на БНР в полето на фолклорната музика, част от културното богатство на Стара Загора и летописа на първото извънстолично радио.

Анджелина Михайлова – 2 клас, Ралица Хайдърска – 10 клас, Ема Петкова – 5 клас, и Виктория Николова – 8 клас.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here