В Плевен ще бъдат отпразнувани заедно руската Масленица и българският празник Сирни заговезни

0
653
Регионален исторически музей - Плевен
Регионален исторически музей - Плевен

В Плевен ще бъдат отпразнувани заедно руската Масленица и българският празник Сирни заговезни на 17 март, неделя, от 11 ч., в двора на Регионалния исторически музей. Организатори на проявата са Руският клуб “Възход” и читалище “Парашкев Цветков 2003” – Плевен.

С изпълнения в програмата ще се включат Хорът за македонски песни при читалището, Хорът при Руския клуб “Възход” и Танцов състав “Чародейка” с ръководител Десислава Цветкова – Русева.  

Празникът Масленица е традиционен и е аналог на българския Сирни заговезни. Името на ритуала идва от палачинките, които жените приготвят специално за случая. Масленица се нарича и сламената кукла, която в края на тържеството се изгаря. Вярва се, че така изчезва злото, зимата си отива, а пролетта идва със слънцето и доброто. Пеят се песни и се играят подходящи игри.

Снимка: Руски клуб „Възход“, архив.

Празникът Сирни заговезни е разпространен в цяла България, като в различните краища има различни наименования: Сирници, Сирни поклади, Сирница, Рия, Запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и др. Събитието се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни (всяка година се отбелязва на различни дати, определени от Българската православна църква).

На този ден вярващите трябва да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос.

Сирни заговезни поставя началото на най-големия пост през годината (Великият пост), с който се свързват и кукерските игри .

Според българската народна традиция празникът е границата между зимата и пролетта.

Сирни заговезни е известен и с паленето на огньове. Българите вярват във всемогъщата сила на огъня, която изгаря злото, проправя пътя на здравето, късмета и изобилието.

В този ден се иска и прошка.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here