В НУ „Христо Ботев“ – Плевен, посрещнаха с гайда гости от Канада

0
540
НУ "Христо Ботев" - Плевен

В НУ „Христо Ботев“ – Плевен днес гостуваха представители от Български културен център „Зорница“ – Монреал, Канада заедно с водещата на българското предаване „Зорница“ по канадската телевизия – Яна Беличка.

Цветелин Горанов, директор на училището, ги посрещна под звуците на традиционна българска гайда в изпълнение на Калин Кирилов и разказа за дългогодишната история на училището, за традициите и най-важните моменти от училищния живот.

Гостите имаха възможност не само да разгледат училището, но и да се срещнат с учители и да обменят опит в сферата на образованието, да съпоставят двете образователни системи – на България и на Канада. Те бяха силно впечатлени от материалната база, от методите на обучение и възпитание на учениците и възможностите, които им се предлагат – четене, игри, спорт и др.

Директорът обясни за създаването на клуб „Млади възрожденци“, Вокална група „Ботевци пеят“, Програмата за патриотично възпитание, Програмата за насърчаване на четенето и др., които подпомагат не само учебния процес, но и възпитават децата в любов към Родината, към българските традиции и обичаи, към красотата на българския фолклор.

В началото на месеца НУ „Христо Ботев“ – Плевен и Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада към Канадско-българския културен център „Зорница“ подписаха договор за съвместно сътрудничество и тази среща е част от съвместната им дейност и ползотворна работа в посока да се съхрани богатството на българския фолклор и да се предава на поколенията.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here