В Карлово посрещнаха с радост участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“

0
500
Национален поход

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, посрещна тази сутрин с радост участниците в 27-я Национален поход „По стъпките на Апостола“, който по традиция тръгна от Плевен на 14 юли 2021 г. Рекорден брой участници в него – 240, разпределени в седем лъча, извървяха през Балкана пътя от Плевен до Карлово, където днес, 18 юли 2021 г, се отбелязва тържествено 184-та годишнина от рождението на Васил Левски. Д-р Галя Цветкова – ръководител на Похода, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.

Д-р Галя Цветкова – ръководител на Похода, връчи на кмета на Карлово знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.
Д-р Галя Цветкова (вдясно), ръководител на Похода.

Тази година беше възродена традицията началото на Похода да се предшества от посещение на част от участниците в румънския град Турну Мъгуреле, където бяха поднесени цветя пред паметните плочи на Васил Левски и неговия съратник Данаил Попов от Плевен. Походниците използваха и специален шрифт за написване на благодарствено писмо до кметовете на Турну Мъгуреле и Никопол. Това е „азбука“, създадена по записките от тефтерчето на Васил Левски от главни и малки букви. Общинският комитет „Васил Левски“ – Плевен, получи специалния шрифт само преди дни благодарение на Ангел Петров.

Участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“ ще се включат в кулминацията на честването на Дякона с тържествен митинг-заря, който започва в 21:00 ч. на площад „Васил Левски“ в Карлово. Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Р България – Румен Радев, под чийто патронаж е честването. Преди това, в 20:20 часа, от Националния музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

В Карлово поднесоха цветя пред паметника и гроба на Гина Кунчева, майката на Левски.

В публикацията са използвани и снимки на Община Карлово

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here