Удостоиха Лалка Павлова с литературната награда „Александър Муратов“ за цялостно творчество

0
1068
Лалка Павлова
Лалка Павлова с народната певица Калинка Рачева и художника Валери Петров.

Дружеството на писателите в Плевен връчи годишните си литературни награди „Александър Муратов“ 2019, като призът за цялостно творчество тази година беше присъден на поетесата и писателка Лалка Павлова. Събитието се състоя в „Катя Попова“ и беше част от празнична вечер, посветена на Деня на народните будители и на 100-годишнината от рождението на Цветан Спасов.

Приза за поезия получи Илко Иларионов, за проза (посмъртно) Георги Стойков, за литературна критика – Татяна Любенова, за публицистика – Мариана Еклесия, за произведения за деца – Евгения Въткова.

Лалка Павлова е родена на 19.10.1949 г. в Павел баня, Старозагорско. Средното си образование завършва в гр. Казанлък, а висше – специалност българска филология – във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи като преподавател по български език и литература и е дългогодишен ръководител на младежкото литературно студио „Огледало” в Езикова гимназия в Плевен.

Автор е на 15 книги. Девет от тях са с поезия (лирика, хайку, поема, сонети, лирически миниатюри); 3 монографии – „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ (част от фонда на Държавната библиотека в Мюнхен), „Стефан Стамболов: един образ – две творчески визии“ (част от фонда на Конгресната библиотека във Вашингтон, на Народната библиотека в Белград и на Руската национална библиотека в Санкт Петербург), „Асеновци и българската държавност в тетралогията на Фани Попова – Мутафова“. Написала е три сборника с литературна критика – „Калейдоскоп“, „Жена Слово Космос“ и „Духовни вселени“ (част от фонда на Университетската библиотека в Сиатъл, на Университетската библиотека в Блумингтън, щата Индиана, и на Славянската библиотека в Прага).

Член е на Съюза на българските писатели, на Славянската литературна и артистична академия (Варна) и на редколегията на алманах „Мизия“. Кореспондент е на в. „Словото днес“ за Плевен и два мандата е председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here