Ученици от НУИ „Панайот Пипков“ се представиха впечатляващо на 17-я Международен фолклорен конкурс “Пауталия” в Кюстендил

0
441

Ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, донесоха престижни награди от 17-я Международен фолклорен конкурс “Пауталия”, който се проведе от 30 юни до 2 юли 2023 г. в гр. Кюстендил. Организатори на проявата са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“, а патрон е кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

С първи награди са отличени Виктория Радойска и Габриел Христов от класа по тамбура на Христинка Василева, а нейната ученичка Ива Иванова спечели трета награда и еднократна целева стипендия.

Специални награди добавиха към колекциите си от отличия Александра Христова и Кристиян Кирилов – също ученици на Христинка Василева, а Михаела Радойска от класа по народно пеене на Таня Цветанова взе първа награда.

Целта на конкурса е да се даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор, както и да се съхрани и популяризира българското народно творчество и да се покаже неговото достойно място сред другите народи.Председател на организационния комитет е Иван Андонов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here