Ученици от класа по кавал на Владимир Величков в НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха призови места от Националния конкурс „Заблеяло ми е агънце“

0
1099
Валдимир Величков - НУИ "Панайот Пипков"

Ученици от класа по кавал на Владимир Величков в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, спечелиха призови места от деветото издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце“, който се състоя от 18 до 20 юни 2021 г. в местността около Петропавловския манастир над Велико Търново.

При сериозна конкуренция на участници от цялата страна първи награди спечелиха четвъртокласникът Георги Дамянов (първа възрастова група) и единадесетокласникът Ивайло Тонов (трета възрастова група). С втори награди бяха отличени десетокласникът Ник Цветанов (трета възрастова група) и осмокласникът Никола Николаев (втора възрастова група).

Впечатлена от качествата на плевенските таланти, популярната етномузиколожка Румяна Цинцарска пожела да се запознае с тях. Тя оцени високо потенциала им за развитие и им пожела да бъдат последователни и трудолюбиви по дългия път на усвояване на кавалджийското изкуство.

Учениците от НУИ „Панайот Пипков“ имаха и шанса да се запознаят със студентите на Владимир Величков от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Младите музиканти обмениха информация и идеи със своите следовници, дадоха им напътствия да работят упорито за постигане на все по-значими резултати в музицирането на кавал и ги вдъхновиха да творят.

Неотдавна виртуозният кавалджия Владимир Величков защити научната степен „доктор“, активна е и концертната му дейност. Миналата 2020 г. той пое класа по кавал в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, от дългогодишния преподавател Валентин Недялков, който е бил и негов учител. Многобройни са престижните музикални проекти, в които участва, а вече 23 години е част от българския фолклорен оркестър „Канарите“. Основател е на успешната студентска формация „Жарава“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която жъне множество престижни награди. Групата получава все по-голяма популярност и е канена за участия в престижни събития. Сред забележителните й изяви маналата година са по време на галавечерта за световната титла в полутежка категория на боксьора Тервел Пулев, предавана директно по телевизия „Диема екста“ с многомилионна зрителска аудитория.

„Жарава“ и Ивайло Гоцев – мениджър боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви

Огромно признание за младите музиканти е и участието им в директния лайф стрийминг на най-големия фестивал под открито небе „ПетроДжаз“ – Санкт Петербург, Русия, като на „Жарава“ е отредено най-гледаното време в Руската национална телевизия. Тази година групата има честта да открие XIX-ия Международен младежки театрален фестивал „Време“ във Враца, който ще се състои от 25 до 29 юни.

Активната творческа и преподавателска работа на Владимир Величков е огромно вдъхновение за неговите ученици и студенти, които следват примера му и с огромна любов към музиката и инструмента кавал израстват в развитието си всеки ден.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here