Ученици на Борислав Иванов в НУИ „П. Пипков“ спечелиха престижни награди от национални фолклорни конкурси

1
1365
Борислав Иванов

Ученици от класа по гъдулка на Борислав Иванов в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, спечелиха престижни награди от два национални фолклорни конкурса. Антония Гъркова (7 клас) получи 2-ро място и целева стипендия, а Павлос Пенковски (5 клас) и Славян Мацев (6 клас) са с поощрителни награди от ХІІ-я НДЮК за песенен и инструментален фолклор „Песенна дъга над Кутев“, който се проведе в град Котел. Те се доказваха в трета възрастова група при сериозна конкуренция и бяха оценени по достойнство от компетентно жури в състав Петър Аркалиев – председател, и членове Калин Кирков, Милена Ставрева и Сашка Ченкова.

Талант и качества заявиха и други двама възпитаници на Борислав Иванов по време на Националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, състоял се в град Стара Загора. Кристина Пенчева (10 клас) спечели 3-то място и едногодишна стипендия, а Мартин Монков (9 клас) – диплом за отлично представяне и предметна награда.

Националният детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ се организира от едноименния национален музикално-фолклорен съюз, чийто председател е доц.д-р Георги Петков. Това е сдружение на преподаватели по музика, фолклористи и хора, които обичат българския фолклор и целта му е да издирва, подкрепя и популяризира млади таланти, които изучават музикалния фолклор. Първото издание на конкурса е през 2000 г.

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here