Ученички на Доротея Люцканова от НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха втори награди от Музикалния фестивал „Евъргрийн фест“ – София

0
954
Доротея Люцканова, Благовеста Димитрова и Маргарет Георгиева
Благовеста Димитрова, Маргарет Георгиева и тяхната учителка Доротея Люцканова

Дванадесетокласничките Благовеста Димитрова и Маргарет Георгиева от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, са отличени с втори награди на Музикалния фестивал „Евъргрийн фест“ – София, организиран и създаден от певицата и преподавател по поп и джаз Румяна Коцева.

Ученичките на Доротея Люцканова впечатлиха журито в състав джазпевците Камелия Тодорова и Васил Петров и програмния директор на джаз ФМ радио Светослав Николов с вокална техника, интерпретация и артистичност. Маргарет се представи с акапелно изпълнение на джаз пиесата Easy to love на композитора Кол Портър в аранжимент на Даяна Шуур и е отличена в Направление 1 – „Световни евъргрийни и джаз стандарти“, IV възрастова група (от 16 до 19 г.), а Благовеста изпя емблематичната и чувствена българска естрадна балада „Незабрава“ на незабравимата Катя Филипова и получи наградата си в Направление 2 – „Български евъргрийни“, в същата възрастова група.  

Целта на фестивала е да насочи вниманието на пеещи деца и младежи към стойностните песни от 20-ти век, създадени до края на 70-те години, останали в музикалната история като незабравими „вечно зелени” произведения, наречени с името „евъргрийни”, както и американски джаз стандарти и български песни в същия стил. Идеята е подрастващите да се запознаят с тях, да ги обикнат и да се научат да ги изпълняват.

След спечелените престижни награди Маргарет и Благовеста не губят време за почивка, а вече са се концентрирали върху подготовката си за участие в престижния Международния конкурс Stars of the world, който ще се проведе онлайн през месец април. И двете талантливи плевенски момичете вярват в предстоящите си успехи и вървят уверено по избрания път. След завършването на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, със специалност „Поп и джаз“ пеене те ще продължат развитието си в същото направление в престижни висши училища у нас. Маргарет ще кандидатства в Националналната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, а Благовеста – в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here