Творци споделят изкуство: Зорница Иларионова (цигулка) и Мартина Табакова (пиано) свирят „Сантиментален валс“ от Чайковски (видео)

0
1229
Зорница Иларионова и Мартина Табакова
Снимка: Дарик

Цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова свирят „Сантиментален валс“ от П. И. Чайковски. С изпълнението си те се включват в инициативата „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“. Чрез красотата на произведението двете музикантки изпращат на всички своите послания за позитивизъм и вглеждане във важните неща в живота.  

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 г. в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен. Специализира в академията Santa Cecilia в Бергамо – Италия при проф. Павел Верников.

В творческата биография на младата цигуларка има награди от национални и международни конкурси, участия в майсторски класове и фестивали, солови изяви и като солист на камерните и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград, Хасково и Перник, „Classic-FM”, Софийската филхармония и симфоничния оркестър на БНР, симфониета „София”, камерен ансамбъл „Софийски солисти”, „Камерата Орфика” към Нов български университет. Била е солист на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция.

Зорница Иларионова

Участва в международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици” и „Европейски музикален фестивал” в София, „Аполония” – Созопол, Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” в родния си град Плевен, както и в Международния музикален фестивал в Сантандер – Испания, фестивалите „Тибор Варга” в Сион – Швейцария, „Орфеус” в австрийската столица Виена, „Евмелия” в Гърция и др. Два пъти свири в Париж по покана на проф. Шантал Стилиани – през 2017 г. и 2019 г., по повод 20-годишнината на нейната асоциация за подкрепа на млади таланти Philomuses.

През 2017 г. и 2018 г. цигуларката е отличена с призови награди от международните конкурси за млади изпълнители „Музиката и Земята” – София, „E – Muse” в Атина – Гърция, „Suna Kan” в Анкара – Турция, „Изгряващ талант на Европа” – Лондон, Великобритания, „Johann Sebastian Bach” – Фокуока, Япония, „Rising Stars” – Берлин, Германия, „Manhattan” – Ню Йорк, САЩ, „Classic Pure Vienna” – Виена, Австрия и др. През 2015 г. става носител на престижната награда „Кристална лира” в категория „Млад изпълнител” на СБМТД.

Зорница Иларионова е канена да води майсторски класове във Виена през 2015 г. в рамките на “Workshop Vienna”, в Сингапур през 2018г. и в Гранада – Испания, през 2019 г. Има записи в БНР, участия в радиопредавания по Дарик радио, БНР и Класик ФМ, телевизионни предавания, като „Шоуто на Слави” и др. На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате.

Мартина Табакова е родена на 15 декември 1987 г. в Бургас в музикантския род на Георги и Димитрина Табакови. От 5-годишна свири на пиано и завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, а след това се дипломира и с магистърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе и др.

Участва в различни фестивали, сред които „San Martino a Natale“ във Венеция, „Summer music academy Mozarteum“ в Залцбург, „Musica Arvenzis“ в Словакия, Международен музикален фестивал „Варненско лято“, Европейски музикален фестивал, Софийски музикални седмици, Фестивал на руската музика. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които „Carl Filtch“, „Magic“, „Панчо Вадигеров“, „Светослав Обретенов“, „Музиката и земята“, „Димитър Ненов“ и др. Носител е на стипендии от българското Министерството на културата и на Национален фонд „Култура“.

Участвала в множество концерти в България, Европа, Русия, Бахрейн. Има изяви като солист на различни симфонични оркестри в България, като камерен изпълнител, а също и в дует с Костадин Георгиев – Калки. Реализирала е записи за Българското национално радио, Българската национална телевизия, наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here