Първото онлайн издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art” стартира утре

0
398
фестивал

Първото онлайн издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art” ще се състои от 9 до 30 април в платформата Neterra.TV. Подобно начинание се случва за пръв път в България, с което се създават условия любителите на киното да не пропускат дългоочаквани заглавия от световната сцена.

Въпреки извънредното положение и предизвикателната ситуация в България, са подбрани над 28 от пълнометражните филмови заглавия от петото издание на фестивала, както и пълният набор от късометражни филми, включени в тазгодишната програма. Сред тях са филми за архитектура, дизайн, изобразително изкуство, калиграфия, улично изкуство, музика, танц, театър, кино, литература и кулинария.

Вълнуващи са историите за архитекта на операта в Сидни – Йорн Утсон, за строителя на храмове Марио Бота и за традициите на „Баухаус“, за трагичните съдби на хората около писателя Солженицин, за испанския уличен артист Окуда, за индийската кухня, тайните на най-добрия стекхаус в света и на грузинското вино, за мисията на „Баренбойм – Саид“ и операта според Джанет Бейкър, за школата по балет към театър „Колон“ и магьосника японец Широ Такатани, както и разказите за великите Микеланджело и Клод Моне. Два български документални филма за изкуство ще имат своята премиера в онлайн изданието – „Стихията Медея“ на Найо Тицин и „Луцифер“ на Мария Николова.

Програмата с пълния списък може да изтеглите от тук: assets.neterra.tv/promo/2020/04/master_of_art/program.pdf. Фестивалът е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Негов създател е журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин. Достъпът до филмите от програмата е възможен само от България, но за цялата страна. Общата цена за всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв. Средствата, събрани от билети, са предназначени изцяло за организатора на фестивала и в помощ на културата в тези трудни времена.

Пълното издание на фестивала ще се проведе от 1 до 24 септември в София в кино „Люмиер Лидл”, кино Одеон, Дом на киното, Евро синема, G8, Зала Славейков – Френски институт, в Lucky дом на киното в Пловдив и във ФКЦ и галерия Contemporary space във Варна. „А дотогава – във времето, в което сме призовани да си останем вкъщи и да спазваме социална изолация, ние ви предлагаме да прегърнете изкуството“, призовават организаторите.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Стоична община.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here