Творци споделят изкуство: Режисьорката Веселка Кунчева обедини артисти в забавния проект „Пандемичен затворнически рок“

0
1099
Веселка Кунчева
Веселка Кунчева

Талантливата българска режисьорка с плевенски корени Веселка Кунчева обедини артисти и певци в проекта си „Пандемичен затворнически рок“. Със забавното видео тя се включва в рубриката „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“, която има за цел да зареди с добро настроение публиката.

В реализацията участват артистите Мая Бежанска, Поли Христова (Пополина Вокс), Цвети Пеняшки, Юлия Йорданова (Керана), Милица Гладнишка, която дава идеята да изберат именно парчето „Затворнически рок“ на Елвис Пресли, Влади Михайлов, Николай Воденичаров (Никеца), Явор Кунчев (танцьор и хореограф, брат на режисьорката), Валерия Крачунова, Поли Герасимова и самата режисьорка, която въвежда зрителите в последвалото забавление с подобаващо обръщение.

„Здравейте! Казвам се Веселка Кунчева. Режисьор съм по душа. Оптимист по професия. Още в началото на тази карантинна пандемия именно оптимизмът ме подтикна да създам нещо хубаво, оптимистично. И ето, събрах всички свои 4563 фейсбук приятели. И след 45-дневни денонощно репетиции останаха само 9 приятели – оптимисти. Те се съгласиха да споделят с вас своето ежедневие, именно защото са оптимисти. Представям ви нашия „Пандемичен затворнически рок“. Приятно и оптимистично гледане!“, пожелава Весека Кунчева на аудиторията, която ще прояви интерес към видеото.

Актрисата и певица Милица Гладнишка „на гости“ на Веселка Кунчева – под терасата на жилището й, предлага да изберат за видеото парчето „Затворнически рок“ на Елвис Пресли.

С усмивка и добро настроение участващите в него артисти пресъздават ежедневните занимания на хиляди българи в домашна обстановка по време на двумесечната карантина, която превърна динамиката на деня в живот на забавен каданс, а за много творци се оказа тежко изпитание.

Точно този стоп кадър замрази и най-новия сериозен проект на Веселка Кунчева, нейния екип и Пловдивска опера – легендарната рок опера „Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс. „Все още не знаем кога ще имаме премиера. Може да е и догодина. В момента никой нищо не знае. Директорите на театри не знаят, артистите не знаят, публиката не знае… Живеем в черната гъста мъгла на незнанието и несигурността. Всъщност, точно на 13 март, когато обявиха извънредното положение, трябваше да е премиерата ни. Петък, 13-ти… Мислех, че е за хубаво, а се оказа не точно, както си мислех“, коментира събитията около спектакъла режисьорката.

Тя работи върху заглавието, което обикаля света вече 40 години, с екипа, с който направи хитовия спектакъл „Мария от Буенос Айрес”. Това са диригентът Константин Добройков, художничката Мариета Голомехова и хореографът Явор Кунчев. За изпълнители бяха поканени познати имена от българската рок сцена.

„Мария от Буенос Айрес” с плевенчанката Люси Дяковска в главната роля.

Историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски е пренесена в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства Весека Кунчева изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. „Това, което виждам в тази рок опера не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим,” споделя Веселка Кунчева. Сценографията на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция, като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ „бездомието“ на света, в който живеем. За спектакъла тя изработва и уникален венец, но не от тръни, а от парчета стъкло.

Исус Христос Суперзвезда

За ролята на Исус е поканен рок певецът Николай Воденичаров – Никеца, участвал в телевизионния формат „Гласът на България” в отбора на Иван Лечев. Юда е Владимир Михайлов, известен на феновете си от група „Сафо“, „Сленг“ и Eqinox. Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите „Фантомът на операта”, „Клетниците” и „Мамма миа”.  Гласовитата Юлия Йорданова от „Керана и Космонавтите” е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група „Ренегат”, в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. В спектакъла участват хорът, балетът и оркестърът на Пловдивска опера. Постановката е на английски език със субтитри на български.

Мащабният проект чака своята среща с публиката – някога, в бъдещето. А артистите продължават да се надяват на адекватна подкрепа от страна на държавата, за да успеят да продължат – достойно и с вдъхновение. „Не знам как ще изплува българската култура от тази ситуация. Това си е бавно убийство. Все едно да кажеш на човек да спре да диша за няколко месеца, защото е опасно, а после пак ще може да диша… Не обвинявам никого за мерките, които се взеха – все пак здравето е над всичко. Но имам много колеги, които са на ръба, а не се вписват в изискванията, които определи Министерството на културата за подпомагане на свободните артисти. Няма да коментирам какво направиха европейските държави за културата си. Знам, че не можем да сравняваме нашата икономика, както и нашите политици с техните, но все пак… Надявам се, надявам се, Министерството на културата да предприеме някакви стъпки, с които да подпомогне „Независимия сектор“. Иначе наистина сме обречени“, споделя откровено своите тревожни мисли за тежката ситуация, в която се намират огромна част от българските творци режисьорката Веселка Кунчева.

Надеждата все още ги крепи. И огромната любов, с която продължават да създават изкуство дори в тази сложна ситуация. От домовете си. Вижте забавното видео „Пандемичен затворнически рок“, което създадоха специално за „Духът на Плевен“ артисти-ентусиасти под режисурата на Веселка Кунчева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here