Творци споделят изкуство: Цигуларят Кай Орлинов изпълнява „Интродукция и рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс (видео)

0
1916
Кай Орлинов

Цигуларят Кай Орлинов изпълнява фрагмент от „Интродукция и рондо капричиозо“ в ла минор, op. 28 от Камий Сен-Санс специално за любимата си публика. С това музикално послание той се включва в инициативата „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“ и пожелава здраве и позитивизъм на всички.

Кай Орлинов е роден на 16 юни 2004 година. Развива потенциала си в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по цигулка на Благородна Танева. Носител е на престижни отличия от национални и международни конкурси. Има първа награда от Международния конкурс за млади цигулари в град Ниш – Сърбия (2013 г.), втора награда от Националния конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“ – Бургас (2014 г.), втора награда от Международния конкурс „Млади виртуози“ – София (2015 г.), първа награда и златен медал от Националния конкурс „Орфеева дарба“ – София (2015), лауреатско звание и първа награда от Международния конкурс „Недялка Симеонова“ – Хасково.

Носител е на първа награда и специалната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци от 12-я Национален конкурс за ученициакомпанятори в Плевен (2017 г.), на първа награда от Международния конкурс „E-Muse“ в Атина, Гърция, и награда за млада изгряваща звезда (април 2017 г.) Лауреат е на  XXVI Международен конкурс Музиката и Земята – София (2018 г.) със специална награда за най-виртуозно изпълнение – на следващата 2019 г. печели Гран при от същия форум.  

В голямата му колекция от заслужени отличия са и първа награда от Международния конкурс „Леонид Коган 2018“ – Брюксел, Белгия, Гран при от 22-ия Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ –  Добрич (2018 г.) и първа награда в категория цигулка от „Трявна Арт Фестивал“ (2019 г.)

Участва в много майсторски класове, между които на професор Захар Брон (Германия), Леонид Кербел (2016 г.), Дора Шварцберг, Павел Верников (Русия), Веско Ешкенази, Светлин Русев. Включва се в „Уъркшоп Виена“ през лятото на 2015 година с произведенията Концерт №4 от Анри Виотан и „Андалуски романс“ от Сарасате, дует с известната българска цигуларка Зорница Иларионова.

Кай Орлинов се включва в различни концертни мероприятия на училището, както и в други форуми. Солист е на Симфониета – Видин, с „Цигански напеви“ от П. Сарасате и с Концерт № 1 на Макс Брух. През 2017 г. е избран за солист на конкурс за ученици, солисти на български оркестри, организиран от НМУ „Л. Пипков“, и участва в концерт с оркестъра на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия, състоял се на 8 март 2017 г.

Той участва в официалната церемония по откриване на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г. и в откриването на 34-я Фестивал на изкуствата „Аполония“ в Созопол като солист на Младежка филхармония „София“ с диригент Георги Патриков, с която изпълнява „Брилянтна фантазия“ на Хенрих Виенявски по мотиви из оп. „Фауст” на Шарл Гуно Фауст. Част е и от благотворителното събитие в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи, Артвечер на добродетелите (2018 г).

Талантливият млад цигулар всяка година свири на благотворителните базари в Американското посолство в София, както и на традиционните коледни и великденски базари на организацията „Марш на любовта“, които се провеждат в Солун и София.  

Кай Орлинов изнася успешни рецитали в европейски храмове, в Националния дворец на културата в София, в Народния театър „Иван Вазов“, в Централния военен клуб в София и др.

Насладете се на виртуозното му изпълнение на „Интродукция и рондо капричиозо“ в ла минор, op. 28 от Камий Сен-Санс във видеото!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here