Творци споделят изкуство: Цигуларят Цветомир Цанков свири фрагмент от „Брилянтна фантазия“ на Виенявски (видео)

0
1763
Цветомир Цанков
Снимка: varnasummerfest.org

Цигуларят Цветомир Цанков свири фрагмент от „Брилянтна фантазия“ на Хенрих Виенявски по мотиви из оп. „Фауст” на Шарл Гуно. С това произведение той се включва в инициативата „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“. Чрез нея артисти от цялата страната даряват красота, за да създадат мощна вълна на позитивна енергия, която да вдъхновява и зарежда с позитивизъм.

Талантливият млад цигулар е добре познат на плевенската публика, която имаше възможност да проследи израстването му ката музикант от най-ранна детска възраст. Цветомир Цанков е роден на 24 ноември 1984 в град Казанлък, а завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен в класа по цигулка на Благородна Танева. Продължава образованието си в университета „Фолкванг“ в град Есен, Германия, където завършва с отличие класа по цигулка на проф. Минчо Минчев, камерна музика при проф. Андреас Райнер и барокова цигулка при проф. Маюми Хирасаки.

Носител е на награди от националните и международни конкурси „Панчо Владигеров“ в Шумен, „Паул Константинеску“ в Букурещ, Румъния, „Бетовен“ в Чехия, „Ярослав Коциан“ в Чехия и др. Има участия като солист на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, на филхармониите в Плевен, Шумен, Враца, Разград, на ансамбъл „Фолкванг модерн“, Нова филхармония – Вестфалия в Гелзенкирхен, Вестфалска камерна филхармония – Гютерсло, Симфоничен оркестър на университета „Фолкванг“ в град Есен и други.

Работи в оркестрите на Баварската опера в Мюнхен, Кьолнския радиосимфоничен оркестър и от февруари 2017 в оркестъра на Франкфуртската опера.

Специално за читателите на „Духът на Плевен“ – свири Цветомир Цанков. Чуйте го във видеото.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here