Творци споделят изкуство: Актрисата Екатерина Стоянова чете стихове на плевенския поет Валери Петров (видео)

0
2498
Екатерина Стоянова

Чаровната театрална и филмова актриса Екатерина Стоянова от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се включва в рубриката „Творци споделят изкуство“ на Сдружение „Духът на Плевен“ със стихотворения на Валери Петров Петров. Плевенският творец е познат на широката публика като прекрасен художник, но и като автор на интересни и оригинални стихове. В своето видео Екатерина Стоянова признава, че неотдавна се запознава с този творец на негова изложба. Първоначално е впечатлена от графиките му, а след това открива и стиховете му, които я изненадват приятно. За читателите на „Духът на Плевен“ тя е избрала 3 творби от стихосбирката „Прашинки от вечност“ на Валери Петров, илюстрована с негови картини. Актрисата пожелава на всички да са добре и скоро да имат своите интересни срещи с изкуството – в театъра, музикалните зали, художествените галерии.

Прекрасната Екатерина Стоянова празнува рожден ден веднъж на 4 години, защото е родена на 29 февруари 1980 г. – в Сиктивкар, Русия. Завършва 153-та Профилирана гимназия „Неофит Рилски“ в София, където се записва в Театралната студия на Елена Горбаткова и именно там открива страстта си към актьорската професия. Въпреки голямото желание да се занимава с театър, тя не се решава да кандидатства в НАТФИЗ, след като завършва средното си образование, а започва да изучава чужди езици, занимава се с танци и става разпоредител в Столичния куклен театър.

Но идва денят, в който събира смелост и се явява на кандидатстудентските изпити в Театраната академия, където се състезава за място в актьорските класове за драматичен и куклен театър. Приета е и в двете специалности, но избира да влезе в класа по актьорско майсторство за драматичен театър на проф. Димитрина Гюрова и асистентите й Николай Ламбрев – Михайловски и Иван Урумов.

Учи с актьорите Елен Колева, Леонид Йовчев, Полин Лалова, Явор Борисов и др. Още като студентка в първи курс започва да се снима в сериала, излъчван по Нова телевизия „Морска сол“ (реж. Магърдич Халваджян, 2005 г.), където се превъплъщава в Таня, момичето с тънкото гласче, и си партнира с Асен Блатечки, Койна Русева, Пенко Господинов.

По време на обучението си в НАТФИЗ влиза в образите на Волкова в „Кастинг“ от Ал. Галин, Сузи в „Предградие“ от Е. Богосян, Полина в „Доходно място“ от Ал. Островски и др. Дипломира се успешно през 2007 г. и печели наградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ „Най-Най-Най“ за най-добра актриса на випуска. След завършването си се присъединява към трупата на Театър „Българска армия“ в София, а от началото на 2018 година става част от трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Неотдавна се снима в интересната роля на Лора от сериала „Търсене на слава“, който се излъчва по Интернет от април 2020 г.

С Павел Колев и Христо Стефанов от сериала „Търсене на слава“.

Чуйте стихове от Валери Петров Петров в изпълнение на Екатерина Стоянова във видеото.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here