Турнето на колоритното международно трио Ellas Muzic Band ще мине през Плевен

0
580
Ellas Muzic Band 

Турнето на колоритното международно трио Ellas Muzic Band ще мине през Плевен. Срещата с публиката ще е на 9 август, от 20 ч., в кафе “Бордо” (ул. “Сан Стефано” 14).

Трите дами в състава са от три различни държави, но живеят в Испания. Цигуларката Любомира Стойчева е от Силистра, живее в България до 2012 г. и има сериозна музикална биография. Марта Левко е полякиня, филолог и преподавателка по английски език, но свири на китара и тамбура. Мария Гонзалес е от Аржентина – тя свири на хармоники и китара. И трите пеят на различни езици и съчетават тембрите на гласовете си, за да постигнат характерното колоритно звучене на триото.

Турнето им започна на 28-ми юли 2023 г. от Испания, а първият им концерт беше във френския град Le Luc. В момента имат концерти в Италия и планират да зарадват публиката в Словения, Унгария и Румъния. На 3 август ще бъде първият им концерт на българска сцена – в град Долни Дъбник (в двора на Бузолската мелница, 21 ч.), а на 9-ти август ще са в Плевен.

Женското трио Ellas Muzic Band е сформирано преди 4 години в Тарагона, Каталуния, а два месеца по-късно идва в България за турне с 18 концерта. “За жалост пандемията осуети плановете ни за второ турне, но пък използвахме времето да запишем албум, който ще споделим с българската публика сега. В него представяме наши песни и интерпретации на популярни и не толкова популярни теми от различните култури, които носим. Чрез избора на репертоара искаме да споделим убеждението си, че уникалността на нашите традиции ни обогатява и сближава, тъй като се припознаваме във всяка една от тях, а всеобхватността на музикалното изразяване ни дава познанието за цялостност, затова и албумът ни е доста еклектичен”, споделят от женското трио.

Пилотната песен на албума е композиция на българката в триото – цигуларката Любомира Стойчева. В парчето „Балканска“ тя съчетава три неравноделни размера, характерни за българския фолклор. Текстът също е неин: https://www.youtube.com/watch?v=HUjPfxo-97E&list=UULFSLrvQQySaP0MxQRVooBIQw&index=11

Целият албум може да бъде чут тук: https://youtube.com/@ellasmusicband6500

От триото организират сами настоящото си турне – без продуценти и посредници, само с помощта на приятели и отзивчивостта на клубовете в България, които отварят вратите си за тях, без да ги познават. “Това, че успяхме да букнем над 18 концерта по този начин, е доста сериозен резултат, който показва, че в България има сърцати хора с отворено мислене, на които сме изключително благодарни!”, коментира Любомира Стойчева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here