Трима възпитаници на Художественото училище в Троян подредиха разнолика изложба живопис и керамика в Къщата на художниците

0
871
иложба
От ляво надясно: Ренета Миловска, Ралица Цветкова и Илия Алексиев

Трима възпитаници на Художественото училище в Троян подредиха разнолика изложба живопис и керамика в Къщата на художниците в Плевен. Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев приеха лично подрави за творбите си от многобройни посетители, които се насладиха на общо 64 работи – всяка от тях грее в залите на галерията със своята уникална енергия.

За Ралица Цветкова това е първа изява пред публика в такъв формат. В настоящата експозиция тя се представя с живописни творби с маслени бои. Преди време участва в изложбата на завършилите Художественото училище в Троян, която се състоя в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Художничката черпи вдъхновение от красотата на природата. Пейзажите й са колоритни, от тях струят светлина и хармония. Всяка от картините й е съпроводена от стих на персийския поет и мистик Руми или на съвременен автор, защото вярва, че двете изкуства се допълват. Ралица се занимава и с психология, която й дава възможност да задълбочи още повече погледа си в Битието.

Другата авторка в изложбата – Ренета Миловска, завършва не само Художественото училище в Троян, но и специалност „Сценография” в Нов български университет, която практикува известно време в софийски театри. След това решава да се отдаде на живописта. До момента е имала една самостоятелна изложба в Панагюрище, както и много участия в ежегодните изложби на Община „Изгрев” в София, в ретроспективната изложба на троянските възпитаници в ХГ „Илия Бешков” и в общи изложби. Ренета работи с акрил и туш, съчетава различни стилове и използва много декоративния подход, а творбите й носят специален заряд, въздействащ колорит и силни внушения. Не се уморява да изобразява любимите си котки, които изненадват зрителя, надничайки от най-неочаквани места. Важен акцент в работите й са и българските черги, придаващи на платната усещане за топлина и връзка с корена.

Третият ярък елемент в този творчески букет е неподражаемата керамика на Илия Алексиев. Творческата му биография е наситена с многобройни участия в общи изложби, както и награди от художествени форуми в Габрово – в Домът за хумор и сатира, и на в. „Капитал” – за най-добър млад художник. В настоящата експозиция авторът споделя със зрителите много интересни керамични пана – повечето на библейска тематика, керамични свещници, часовници и други красиви произведния, които биха одухотворили всеки дом.

Изложбата на тримата автори от Плевен може да бъде посетена в Къщата на художниците до 22 април.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here