Трима плевенски художници представят изложба живопис и керамика в Троян

0
854
изложба

Тримата плевенски художници Ралица Цветкова, Иван Недялков и Илия Алексиев представят изложба живопис и керамика в Троян. Тя ще бъде открита на 23 юни, от 18.00 часа, в галерия „Серякова къща”.

Ралица Цветкова е родена през 1975 г. в Плевен и е завършила е ССХУПИ в Троян през 1994 г. Има участия в общите изложби на училището. През 2020 г. започва да рисува активно и да участва в изложби в родния си град – пролетните и есенни салони на плевенските художници, както и в други изложби общи експозиции.

Подкрепя максимата на великия Леонадо да Винчи: ”Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис!”, затова допълва рисунките си с поезия, създадена също от нея по повод конкретната творба. Съчетаването на двете изкуства допринася за по-пълно изразяване на идеята на авторката, както и за по-добра комуникация със зрителя, убедена е тя.

Другият творец – Иван Недялков, е роден през 1968 г. в град Плевен. Завършва Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък и висше педагогическо образование. Работи като учител по изобразително изкуство в ОУ „Валери Петров“ в Плевен. Умее да мотивира децата за творчески изяви. Негови възпитаници са носители на награди от местни и национални конкурси за детска рисунка.

Вдъхновен е от творчеството на импресионистите и постимпресионистите, но не се притеснява да експериментира и да изпробва техники от различни стилове и жанрове на изобразителното изкуство. Привличат го идеи, породени от изследването на светлината и начина, по който тя разкрива реалността. Рисуването му доставя огромно удоволствие. Автор е на над хиляда творби, участвал е в много общи изложби. Негови картини са притежание на частни колекционери в България и чужбина.

Третият автор – Илия Алексиев, е роден през 1964 г. в Плевен. Завършва през 1983 г. ССХУПИ – гр. Троян. От тридесет години работи като художник на свободна практика в областта на керамиката, скулптурата и карикатурата. В творчеството си използва различни видове техники и съчетава различни материали – глина, метал, дърво и др. Произведенията му се отличават с креативност и новаторски идеи.

Участвал е в общи карикатурни и приложни изложби у нас и в чужбина. Носител е на награда за млад художник от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1994 г.), печели наградата на в. „ Капитал“ от Националната изложба на карикатурата в София (1996 г). Творческите му занимания в последните години са предимно в областта на керамиката. Неговите творби имат уникален почерк и представляват интерес както за широкия потребител, така и за ценителите на приложното изкуство в България и чужбина.

Предстоящата изложба на тримата творци може да бъде посетена до 17 юли 2022 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here