Три юбилейни изложби мозайка в памет на Страхил Найденов ще бъдат открити във Варна, София и Плевен

0
510
Страхил Найденов

Три юбилейни изложби мозайка в памет на Страхил Найденов (1973 – 2021 г.) ще бъдат открити във Варна, София и Плевен. Артсъбитията се организират от семейството на твореца в партньорство с художествените галерии-домакини. Изявеният български автор от Плевен трябваше да празнува своята 50-та годишнина на 2 септември 2023 г.

Първата експозиция ще бъде открита в Галерия “Ларго” във Варна на 31 август, в 18 ч., като ще може да бъде посетена до 21 септември. Втората селекция с творби на автора ще бъде подредена в Галерия “Икар” в София на 12 септември – ще бъде открита в 18 ч. Домакин на изложбата в родния за Страхил Найденов Плевен ще е ХГ “Илия Бешков” на 26 октомври, в 18 ч.

Изложбите ще представят работи от различни творчески периоди на Страхил Найденов, като селекциите в трите града ще са различни. Почитателите на неговото специално изкуство ще имат възможност да се насладят на класически, 3D мозайки и скулптурни мозайки, които са издържани в характерния новаторски стил за признатия творец. Ще бъдат показани и негови графики.

В своите работи той експериментира с видовете база, тип и структура на използваните материали, размер и подредба на тесерите. Използва естествени камъни, минерали и керамика.

Страхил Найденов

Страхил Найденов има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25.06.2017) Токио, Япония. Негови мозайки са притежание на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония и др.

Новатор, творец, търсещ закачката в творчеството си, точен и всеотдаен в работата си, майсторът на мозайката Страхил Найденов, оценен отдавна и у нас, и в чужбина, винаги изпраща към публиката непреходни и силни послания, които въздействат и вълнуват. Защото идват от вечния свят на изкуство, където ограниченията не съществуват.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here