Три различни програми представя Плевенската филхармония на Фестивала на изкуствата „Master of Art“ в Копривщица

0
497
Вероника Тодорова и Веско Ешкенази
Вероника Тодорова, Веско Ешкенази и Плевенската филхармония

Три различни концертни програми със солисти ще представи Плевенската филхармония в рамките на второто издание на Фестивала на изкуствата „Master of Art“, който се провежда от 19 до 24 юли в град Копривщица. На 20 юли е артистичният двубой между Теодосий Спасов – кавал, и Борислав Йоцов – кларинет, който е и диригент. Публиката ще се наслади на Концерт за кавал, кларинет и оркестър от ненадминатия български кавалджия, на Концертино за кавал, кларинет и оркестър от Христо Йоцов и на „Три симфонични картини“ за оркестър от Ангел Заберски. Артистични и с ярки индивидуалности, двамата изпълнители ще влязат в творчески диалог на сцената, за да пресъздадат още по-въздействащо своите музикални послания. 

На следващия 21 юли виртуозите Вероника Тодорова – акордеон, и Веско Ешкенази – цигулка, ще творят заедно на сцената в новия интересен проект на Плевенската филхармония „В света на музика“. Ще прозвучат познати произведения, сред които Токата и фуга в ре минор на Й. С. Бах и ария на Царицата на нощта из оп. “Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт. Веско Ешкенази ще поднесе много филмова музика, а Вероника Тодорова остава вярна на разнообразните си музикални предпочитания, сред които са класиката и джазът. В програмата са включени още нейната композиция “Dance of the river”, Милтиядов, Bohemian Rhapsody на Queen, хитове на Майкъл Джексън и други световноизвестни изпълнители. Аранжиментите са направени специално за проекта “В света на музиката” от Георги Милтиядов, който е и диригент. Програмата ще бъде представена в много градове на страната през лятото: в Бургас – 25 юли, в Пловдив – 26 юли, в Сливен – 27 юли, в Ямбол – 28 юли, в Стара Загора – 29 юли, Велико Търново – 30 юли.

На 22 юли публиката в Копривщица ще съпреживее концерта “Световното кино в музика”, в който участват Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов. На сцената ще излязат и едни от най-добрите джаз музиканти: Живко Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, който е и диригент, Димитър Карамфилов, Мишо Йосифов. На екран оживяват картини от знакови ленти от световното кино, като “Имало едно време в Америка”, “Кръстникът”, “Убий Бил”, “Кабаре”, “Флашданс”, “Хубава жена”, филми на Чарли Чаплин (“Модерни времена”), забавни анимационни герои от “Мъпет шоу“, “Розовата пантера”, “Семейство Флинстоун”, “Том и Джери” и много други, а в залата се сменя разнообразно артистично осветление, съответстващо на филмовите и музикални истории. 

Култовите диалози и реплики на герои от видеостената са продължени от музикалните изпълнения в залата и всичко това създава една паралелна реалност от няколко изкуства, вплетени в оригиналната тъкан на концерт-спектакъла “Световното кино в музика”. Магията стана възможна и чрез прекрасните аранжименти на Христо Йоцов.

Проектът “Световното кино в музика” включва над 33 концерта в страната и идва като продължение на изключително успешния проект „Да послушаме кино“, включващ едни от най-популярните теми от български филми. Програмата препълни големите сцени в България в 38 града и грабна приза „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство.

Миналата година Плевенската филхармония представи на фестивала „Master of Art“ в Копривщица трите си програми “Да послушаме кино”, “Моят живот” – проект на Александрина Пендачанска, и „Вечер на мюзикъла“ с Люси Дяковска.

Фестивалът на изкуствата в Копривщица се провежда на откритата сцена в центъра на града, в залата на Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и в залата на музея „Първо класно училище“. В програмата му са включени концерти, театрални постановки, литературни четения и множество кинопрожекции на филми за изкуство. Организатори на събитието са оперната прима Александрина Пендачанска, джаз певицата Хилда Казасян и журналистът Найо Тицин с подкрепата на Община Трявна.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here