Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена ще се състои на 6 януари в Плевен

0
349
Бойни знамена

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена ще се състои на 6 януари – Богоявление (Йордановден), от 11 часа, пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен. След молитвата „За успех на народа“ свещеници от плевенските храмове ще осветят бойните знамена на ВВВУ “Георги Бенковски“, 5-то бригадно командване, 12-та Авиационна база, Военното формирование 38 220, областната организация на Съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътните войски, Дружество „Военноинвалид“, Клуб „Традиция“. В събитието ще се включат кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и негови заместници. Очаква се да присъстват и младите гвардейци от плевенските училища ИНУ “Христо Ботев”, ОУ “Д-р Петър Берон“ и ИСУ “Иван Вазов”.

“Да сведем глава пред бойните знамена! Пред честта и славата на България! Пред нейната памет! Защото тези бойни знамена всъщност са България и застанали пред бойния им строй, те караха мъжете на България да умират без страх за нейната свобода и независимост!”, призовават организаторите на събитието.

Богоявление е един от най-големите християнски празници. Тогава вярващите отдават молитвена почит към описаното в Светото евангелие кръщение на Божия син от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан. В този момент небето се отваря и Светият дух слиза като гълъб върху Христос, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here