Темпераментната Танго меса “Буенос Айрес” ще покори публиката на Международния фестивал Jam on the river в село Дебнево 

0
278
Танго меса
Изпълнение на Танго меса "Буенос Айрес" в Плевен, снимка: "Духът на Плевен" - архив

Темпераментната Танго меса “Буенос Айрес” от Мартин Палмери ще покори публиката на 6-тото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river 2024, който ще се проведе от 31 юли до 3 август в село Дебнево, Община Троян. Красивото произведение ще бъде представено от плевенския Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, струнен квинтет и пианист от Плевенската филхармония, акордеонистката Вероника Тодорова и солист мецосопран на 1 август (четвъртък), от 20:00 ч, в двора на църквата „Св. Петка“ в село Дебнево. Диригент ще е маестро Георги Милтиядов.

На пръв поглед най-чувственият от всички танци изглежда не се вписва в църковен контекст, но въпреки това през 1996 г. аржентинският композитор и диригент Мартин Палмери се осмелява да съчетае тангото с латинския текст на месата. В своята Танго меса „Буенос Айрес” Палмери обединява сакралния стил с типичните стилови черти на аржентинското танго. Докато хорът следва класическата структура на католическата литургия в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, елементите на тангото се вливат в акомпанимента на ансамбъла – не само инструменталният ансамбъл следва модела на Tango Nuevo с пиано, струнни инструменти и бандонеон, но и цветът на тона и ритъмът са базирани на него.

Композиторът определя важна роля на бандонеона (в с. Дебнево този инструмент ще бъде заменен успешно от вълшебния акордеон на Вероника Тодорова) в интерпретацията на текста на месата – типичният инструмент за танго със своя силен въздушен шум стене и пръхти и така илюстрира смисъла на литургичния текст с богатство от емоции: болка и скръб от смъртта на Исус на кръста, радост от Възкресението, страх от мъките, молитва за вътрешен мир.

Танго месата „Буенос Айрес“ е сочена за най-известната и най-успешна творба на Мартин Палмери. Тя е изпълнявана в над 16 страни, като често самият автор е на сцената в ролята на солист пианист. Произведението е наричано с основание “удивителен шедьовър” и покорява безапелационно публиката във всяка точка на земното кълбо.    

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here