Татяна Любенова представя новата си стихосбирка „У дома“

0
285
Татяна Любенова - нова книга "У дома"

Татяна Любенова ще представи пред публика новата си стихосбирка „У дома“ със стихове за родното място и семейството. Новата поетична книга на плевенската авторка е събрала близо 100 творби, писани във времето и вдъхновени от корена, родния дом, родния край. Събитието ще е на 1 февруари, от 17,30 ч., в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17). Музикалния фон ще създаде с изпълнения на китара Стефанос Демитриу.

Поетичните откровения са организирани тематично в трите раздела “Сезоните на Времето”, “Разговор с Къщата” и “Последният срок на Живота”, а преобладаващото настроение е носталгично – по нещо изгубено, но оставило най-яркия отпечатък в съзнанието на лирическия герой, защото домът е кътче в душата, измерение извън времето и пространството.  

Татяна Любенова е посветила стихове на родителите си и на брат си, на дъщеря си Александра, на близки роднини. Родната къща, земята, сезоните на земното ни време, душата и нейните потребности, кръговратът на живота, детството, раздялата, спомена, самотата, смъртта са във фокуса на вниманието на поетесата.

Емоциите са изобилни, метафорите – щедри, настроенията – завладяващи, а поетичното пътуване затваря кръга на човешкия живот с неговата неизменна логика: раждане, израстване, развитие, смърт. Тази предизвестена логика наднича от всеки стих и напомня за себе си, защото тя е неизбежна. Но изтичащото време, което е “преброено” за всеки от нас тук, на Земята, може и трябва да бъде изпълнено с най-важните неща: любов, доброта, всеотдайност, уважение, благодарност, щедрост, подкрепа, красота, споделяне…

“У дома” е книга за непреходното, което ни прави хора. И за тази последна „затворена невъзможност“, от която „ще тръгнем към най-голямата си Свобода“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here