Таня Николова представя последната си стихосбирка “Магарешки песни”

0
604
Магарешки песни - Таня Николова

Таня Николова представя последната си стихосбирка “Магарешки песни” в Клуба на дейците на културата в Плевен (ул. Вардар 9). Поетичната среща е на 28 ноември от 16 часа. Водещ ще е поетесата Лалка Павлова, а музикалният фон ще осигурят Мария Александрова – флейта, и Магдалена Начева – пиано.

Поетесата е родена в Плевен. Завършила е Средното музикално училище “Панайот Пипков” с виола, след което се дипломира с музикална педагогика в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, както и със специалността счетоводство и контрол в УНСС – София. Била е учителка по музика в Ямбол и Стралджа, понастоящем е счетоводител в Българската армия. Живее в София.

Aвтор е на стихосбирката „Толкоз“ (2007, 2018, 2020), издадена след спечелен конкурс за дебютна книга на Министерството на културата и преведена на немски език – „So viel“ (2020). Пише и поетичните книги „Еквилибриум“ (2012, 2019, 2020), „Морз“ (2016), „Непоръчан портрет“ (2017) и „Калейдоскоп“ (2020), издадена с финансовата подкрепа на Министерството на културата, романа в стихове „Морз“ (2020, 2021) и стихосбирката „Магарешки песни“ (2020).

Публикувала е в българските литературни списания „Литернет“, „Свободно поетическо общество“, „Нова социална поезия“ и в австрийското „Reibeisen“. Носител е на трета „Славейкова награда“ (2019) за лирично стихотворение.

Председател е на Фондация „Емили“.

*******

Един приятел

Един приятел ми прави показно
Играе си със светулките
С водните кончета и вечерите
В езерото на думите
Изглежда като да се перчи
Но не е така

И аз съм майстор, знам
Просто съм болна от тъга
И не ми се играе
Нито в езерото
Нито в блатото
Ще му се усмихна
Като падаща звезда
За да знае
Че благодаря

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here