Танцов клуб „Чародейка“ и ансамбъл „Фалмис“ ще изпълнят банатски български танци на фестивала „Цурки в Асеново“

0
1051
Цурки в Асеново
Цурки в Асеново

Танцов клуб „Чародейка“ с ръководител Десислава Цветково – Русева (Плевен) и ансамбъл „Фалмис“ с ръководител Светлана Караджова и хореограф за унгарските танци Димитър Корчаков (София) ще изпълнят банатски български танци на фестивала „Цурки в Асеново“, който се организира за втора поредна година от местното читалище „Петър Парчевич 1927“ със секретар Мария Иванова.  

„Отново ще си партнираме с ансамбъл „Фалмис“, за да допринесем за красотата на празника Фършанги. Ще представим асеновските банатски български танци именно в селото, от което сме ги научили“, сподели Десислава Цветкова – Русева. В тези дни в село Асеново, Община Никопол, по традиция са обикаляли маскирани хора и символично са прибирали блажнината, за да започне Великденският пост. Тези герои са наричани „Цурки“, откъдето идва и името на фестивала. Жените са се обличали в мъжки дрехи, а мъжете – в женски.

„За втора година читалището ни организира този зимен празник, на който сте поканени всички, които обичате да се забавлявате, но и да пазите своите традиции. Знаем, че всяко населено място пази такъв зимен празник и нека го сподели с нас“, призовават организаторите и очакват много гости.

Събитието започва в 10 часа на 22 февруари пред сградата на читалището в село Асеново. „Измислете си герой, облечете се като него, така, че да не ви познаем, и елате да се забавляваме заедно. А ние ще ви приготвим вкусни изненади, ще направим стария обичай „бърборене“ с желаещите деца и ще се веселим заедно!“, обещават наследници на банатските българи в селото.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here