Спектакълът „Последният човек“ на плевенчанката Веселка Кунчева е с три номинации за „Икар“ 2020

0
1543
"Последният човек"

Спектакълът „Последният човек“ по романа „1984“ на Джордж Оруел на талантливата режисьорка от Плевен Веселка Кунчева е с три номинации за наградите „Икар“ 2020 на Съюза на артистите в България. Впечатляващото заглавие на Държавен куклен театър – Стара Загора, е номинирано в категориите Сценография – за впечатляващата работа на Мариета Голомехова, Майсторско техническо осъществяване и Авторска музика – на Христо Намлиев и Милица Гладнишка.

Премиерата през миналата година на „Последният човек“ на режисьорката Веселка Кунчева, която е малко позната на плевенската публика, се превърна в културно събитие с потенциал да надхвърли рамките на страната. Билетите бяха изчерпани седмици преди датата на театралната среща в Стара Загора, както и за представлението пред софийска публика в театър „Азарян“.

Веселка Кунчева

Благодаря на комисията за високата оценка. Благодаря на публиката за доверието, с което попива този спектакъл. Благодаря на всички, които се погрижиха спектакълът да оживее и да поеме дъх. И най-много искам да благодаря на актьорите, с които издялахме „Последният човек“! Последният човек, който пада, става, припада и отново се изправя! Тези номинации са и за вас, АКТЬОРИ! Благодаря ви! Благодаря ви! Обичам ви!“, коментира по повод номинациите Веселка Кунчева.  

„Аз, Сизиф“

Плевенчани имаха удоволствието да видят друг неин култов спектакълът – „Аз, Сизиф“, миналата 2019 година в рамките на Театралния куклен фестивал „Шарено петле“. Разтърсващи, впечатляващи и силно въздействащи са и другите нейни постановки, между които „Вграждане“, „Нос“ по Гогол, „Дама Пика“ по А. Пушкин, „Мария от Буенос Айрес“ с участието на плевенчанката Люси Дяковска в главната роля.

„Нос“

Нестандартни и третиращи основополагащи въпроси на човешкото битие, спектаклите на изключителната Веселка Кунчева са всепоглъщащи, оригинални, с дълъг живот, очаквани с нетърпение и оценени по достойнство както у нас, така и в чужбина, за което са доказателство многобройните им представяния зад граница и престижните международни награди.   

„Мария от Буенос Айрес“

Съюзът на артистите в България даде възможност на публиката да определи чрез онлайн гласуване свои любими драматични и куклени спектакли, като сред номинираните в първата категория е и „Последният човек“. Желаещите да го подкрепят могат да гласуват онлайн на https://uba.bg/ikar-poll-2020/. Към момента заглавието се нарежда на трето място в анкетата – след „Празникът“ на Малък градски театър „Зад канала“ –  София, и „Портретът на Дориан Грей“ на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here