Танцьорите от НУИ П. Пипков“ плениха публиката на концерта „Вдъхновение и ритъм“ с талант и майсторство

0
214

Пролетният концерт-спектакъл „Вдъхновение и ритъм“ на учениците от специалността „Български танци“ при НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, плени публиката с професионализъм, артистизъм и покоряващата енергия на таланта, младостта и любовта към танца. Впечатляващата изява, посветена на Международния ден на балета и танца, се състоя днес в зала „Катя Попова“.

Гости на танцьорите бяха изпълнители от специалността „Народен хор“ с ръководител Силвия Хайдърска при плевенското училище по изкуствата. Те впечатлиха публиката с акапелно изпълнение на обичаната песен „Я изгрей, ясно слънце“ в обработка на Атанас Илиев и песента „Катерино, моме“ в обработка на Георги Андреев и съпровод на тъпан.

Зрителите аплодираха и сценично разработения обичай драгайка, представен от Танцов състав „Житни класове“ с ръководители Адриан Куне и Стела Кунча от с. Извоареле, Румъния.

Танцьорите представиха изключително разнообразна програма и богата програма, вдъхновена от неизчерпаемата съкровищница на танцовото изкуство. „Магията на балета“ беше претворена от хореографа Маня Николова чрез музиката на балета ‘Лешникотрошачката“ от композитора П. И. Чайковския. Познатите мелодии оживяха чрез танците „Елеганс“, „Импресия“, „Детска полка“, „Трепак“, „Романтика“, „Китайски танц“, „Испански танц“ и „Арабски танц“.

Бурни аплодисменти предизвикаха „Етно танц“ по музика на Теодосий Спасов и хореография на Маня Николова, „Мълчаното“ по музика на Георги Андреев и хореография на Ивайло Иванов и „Северняци“ по музика на Йордан Драганов и хореография на Методи Кутев.

Завидно майсторство демонстрираха танцьорите и в изпълненията на „Хлевенки“ по музика на Михаил Букурещлиев и с хореограф Красимир Петров, ‘Край Дунава“ по музика на Ангел Шопов и хореография на Танушка Арабаджиева и „Калпаци“ по музика на Александър Василев и хореография на Димитър Манов.

Нестандартният камерен танц „Кукли“ по музика на Живка Клинкова и хореография на Маргарита Дикова впечатли силно публиката, а „Еркечки ритми“ по музика на Найден Найденов и хореография на Белчо Станев и „Добруджански танц“ по музика на Анастас Наумов и Коста Колев и хореография на проф. Петър Ангелов сложиха емоционалния финал на този прекрасен концерт.

Многобройната публика аплодира дълго прекрасните изпълнители, които се представиха блестящо. Заслужени аплодисменти получиха и техните преподаватели Танушка Арабаджиева, Маня Николова, Галина Георгиева, Илиан Илиев и Данаил Цолов, както и корепетиторите Симо Терзиев, Пешка Михайлова, Жанета Русева и Мартин Йорданов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here