Танцьори от НУИ “Панайот Пипков” спечелиха Специалната награда от Националния конкурс “Широка лъка свири, пее и танцува”

0
579
НУИ "П. Пипков" - Танци, Илиан Илиев

Детският танцов ансамбъл при НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, спечели Специалната награда (в трета възрастова група) на Петия национален фолклорен конкурс “Широка лъка свири, пее и танцува”, който се състоя на 3 и 4 юни в автентичното родопско село Широка лъка. Конкурсът се организира от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, което е и домакин на проявата, и с подкрепата на Министерството на културата, Кметство Широка лъка и Община Смолян. Изявата е включена в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

Младите плевенски таланти впечатлиха журито с изпълненията си на “Женско шопско“, “Танц с калпаци” и “Еркечки ритми”. Отличието е признание и за работата на преподавателите в специалност “Български танци” при НУИ “Панайот Пипков” Илиан Илиев, Галина Георгиева и Пешка Михайлова.  

В конкурса се включиха рекорден брой участници от цялата страна – над 900. Те бяха разпределени в няколко възрастови групи: първа възрастова група беше от участници от детската градина, втора – от 1 до 4 клас, трета – 5-7 клас, четвърта възрастова група – от 8 до 12 клас, както и индивидуални изпълнители: народно пеене, гайда – каба и джура, кавал, гъдулка и тамбура; и хорове, оркестри, камерни групи и групи за автентичен фолклор. 

Младите таланти бяха оценени от жури с председател Ралица Базайтова, главен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата, и членове гл. ас. д-р Благовеста Калчева и ас. Светлана Станева от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Основната цел на обичаното фолклорно събитие е да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Петото издание тази година беше на името на голямата родопска певица Христина Лютова. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here