Талантливата и успешна режисьорка Веселка Кунчева от Плевен се присъедини към екипа на Пловдивска опера

0
266
Веселка Кунчева

Режисьорката Веселка Кунчева се присъедини към екипа на Пловдивска опера, информираха от културния институт. Талантливата и доказана плевенчанка е на щатна длъжност от сезон 2021/2022.

Тя е завършила магистратура по режисура за куклен театър при проф. Славчо Маленов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – през 2002 г., и няколко години по-късно специализира филмова и телевизионна режисура при проф. Г. Дюлгеров. Режисьор и съавтор е на редица успешни постановки в страната и чужбина, сред които са „Пинокио –  забранено за деца” и „Голямото кихотене” на Столичен куклен театър, „В тъмното“ и „Дъх“ на Младежки театър “Суботица”, „По ръба на небето”, „Вграждане” и „Дама Пика“ на ДКТ Пловдив, „Страх“ и „Живота Бяс“ на ДКТ Стара Загора, “Момо“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Последното изкушение“ на Народен театър “Иван Вазов“, „Нос“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

През 2014 година Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс Лаб“, за да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Първият спектакъл на компанията е „Аз, Сизиф“, с който пътуват на десетки международни фестивали извън страната.

Спектаклите на плевенчанката са отличавани с престижни международни и национални награди. На сцената на Пловдивската опера тя постави тангооперата „Мария от Буенос Айрес“ с участието на друга плевенчанка в главната роля – Люси Дяковска, и рокоперата „Исус Христос суперзвезда“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here