Световна премиера на произведение от Христо Йоцов представят в Плевен кларинетистът Борислав Йоцов и цигуларката Калина Митева

0
712
концерт

Плевенска филхармония кани своята публика на концерт с интригуваща програма. Гост-солист ще е виртуозната цигуларка Калина Митева, а диригент – изтъкнатият български музикант Борислав Йоцов, който ще се изяви и като солист.

Слушателите ще се насладят на премиерното изпълнение на „Фантазия върху руски теми за цигулка и оркестър“ от Н. Р. Корсаков, както и на световната премиера на „Прелюд за цигулка и кларинет“ от Христо Йоцов, представен от Калина Митева и Борислав Йоцов. Ще прозвучат още „Румънски танци“ от Бела Барток, избрани части от двете сюити „Пер Гинт“ от Едвард Григ и „Greensleeves Fantasia“ от Ралф Воън Уилямс.


Музикалното събитие ще е на 15 април от 19.00 ч. в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Биография на цигуларката Калина Митева:

Калина Митева започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. През 2009 г. завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” с преподавател по цигулка проф. Елисавета Казакова. Четири години учи цигулка при проф. Мухамеджан Турдиев от университета „Билкент” в Анкара, Турция. През 2014 г. эавършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа по цигулка на проф. Елисавета Казакова. Продължава обучението си като докторант в Националната музикална академия в класа по цигулка на проф. Елисавета Казакова.

Калина е посещавала майсторски класове на цигуларите Гил Шахам, Минчо Минчев, Ангел Станков, Вилмош Шабади, Гордън Николич, Бевърли Лънт и др. От 2010 г. е част от Камерен ансамбъл „Силуети”, който е член на Европейската академия за камерна музика (ECMA). Заедно със своите колеги, Калина изнася множество успешни концерти в Германия, Франция, Италия, Дания, Норвегия и др. Осъществявала е записи за Българското национално радио. Като част от Европейската академия за камерна музика е посещавала майсторски класове на професорите Хато Байерле(Албан Берг квартет), Йоханес Майзъл (Артис квартет), Патрик Юдт и др.

Носителка е на множество награди от национални и международни конкурси, сред които I награда и златен медал от Националния конкурс „Светослав Обретенов” през 2010 г., Голямата награда на Международния конкурс в град Ниш, Сърбия през 2009 г., наградата „Касадесус” на Американска музикална академия във Фонтенбло, Франция, специалната награда „Антон Веберн” от Международния конкурс за австрийска инструментална камерна музика, награди от националните конкурси “Панчо Владигеров”, “Добрин Петков”, “Проф. Недялка Симеонова” и др. 

Свирила е като солист на Софийската филхармония, Младежката филхармония „София”, оркестър „Симфониета – София”, Видинска филхармония, Шуменска филхармония, оркестъра на Държавна опера – Варна, Симфоничния оркестър на Пазарджик, Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here