Светът празнува музиката и поезията

0
644
музика

1 октомври е ден на много празници. Светът празнува музиката и поезията – тези красиви човешки творения, без които животът ни би бил неописуемо сив и принизен. Музиката и поезията извисяват душата, лекуват, вдъхновяват, носят радост, щастие, хармония и удовлетворение от преживените и споделени мисли, емоции и красота.  

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти – по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, за когото се смята, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка, му носи заглавието „Полилей на българката“.

Днес е и Международният ден на поезията, приет от ЮНЕСКО през 1999 г. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – „За всеки жив читател и всеки жив поет.“ Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

Международният ден на архитектурата също се отбелязва днес. Идеята на World Architecture Day е да се покаже ролята на архитектите и на архитектурата за създаването на жизнена и здравословна градска среда, която увеличава благосъстоянието на жителите. От особена важност е ролята на архитекта, чийто морален дълг е да създава устойчива околна среда с помощта на етична професионална практика в областта на енергията, изпълнението и материалите.

Днес отбелязваме и Международния ден на възрастните хора. Датата официално е определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. Денят има за цел да се повиши осведомеността относно проблемите на възрастните хора, да се отдаде почит и уважение и да се оцени приноса на хората от третата възраст към обществото.  

Първи октомври е и Световен ден на вегетарианците, учреден през 1977 г. с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here