Светът чества Международния ден на учителя

0
235
Учител, деца
Снимка: istock

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни по света, включително в България. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя” през 1966 г. Целта му е да се подчертае колко са важни учителите за всяко общество.

Ролята на добрия учител в живота на всеки човек и изключителна, защото именно преподавателят създава основите на любовта към ученето, старанието и мотивацията за израстване и развитие. Годините минават и ние разбираме, че сме можещи и успяващи хора и заради наученото от нашите учители. Те формират бъдеще, вдъхновяват, дават добър пример, възпитават. Винаги са във фокуса на общественото внимание, защото очакванията към тях са огромни, претенциите и отговорностите, с които са натоварени.

Учителите са особено чувствителни към всички обществени промени, защото те се отразяват пряко върху работата им. В този смисъл професията им е свързана с огромно психическо натоварване и множество изпитания. Но да си учител винаги е било призвания – или си създаден за това, или не е твоето поле на изява. Учителите са хора, които въпреки многобройните трудности от разнообразен характер с любов и всеотдайност посрещат всеки свой ден и всеки свой ученик, раздават се без остатък и изживяват най-голямото удовлетворение чрез успехите, уважението и признателността на своите ученици.

Честит празник, любими учители!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here