Регионалният исторически музей в Плевен представя издателската си дейност през годината

0
115
РИМ - Плевен

В навечерието на Деня на народните будители, Регионалният исторически музей в Плевен ще представи издателската си дейност през годината. Специални гости на събитието ще са проф. д.и.н., Вера Бонева, доц. д-р Стоян Николов и м-р Дочо Николов. Срещата ще е на 31 октомври, от 16 часа, в Експозиция „Нова и най-нова история“. Входът е свободен.

На вниманието на плевенчани ще е книгата „4-ти пехотен Плевенски на Негово Величество полк в европейската война (1915 – 1918)“ с автор полк. Георги Панев – боен командир на полка в годините на Първата световна война. В изданието е проследен подробно бойният път на полка от напускането на казармите в Плевен през 1915 г. до окончателното приключване на войната през 1918 г.

Първото издание на книгата е преди повече от 8 години, които са достатъчен период от време част от описваните събития и личности да са позабравени и дори неизвестни на идващите поколения. Новото издание има за цел да възкреси спомена за онези исторически и съдбоносни за България години.

Настоящото четиво максимално следва първото издание от 1939 г. Заглавието е идентично, но текстът е осъвременен. Множество бележки на редакцията внасят уточнение и яснота за изобилстващите в текста имена на села, махали, върхове, на офицери и войници. Оригиналните карти от първото издание присъстват и тук, но са осъвременени и оцветени, което ги прави значително по-представителни и най-вече носещи повече информация.

Илюстрациите в приложението след текста са добавени от редакторския екип и са част от фонда на Регионалния исторически музей – Плевен. Някои от тях присъстват в първото издание, но повечето са непубликувани до този момент – те обогатяват изданието и придават по-добра визуална представа за разказа.

Историята за бойния път на 4-ти пехотен Плевенски полк е представена такава, каквата я е описал Георги Панев. По мнение на мезуйните работници изданието ще бъде оценено високо от всеки специалист или любител на военната история, тъй като в него има убедителни доказателства за приноса на плевенци в извоюваните победи от 9-а Плевенска дивизия по време на Първата световна война.

Следващото от изданията на РИМ – Плевен – сборникът „Мизия от древността до днес”, том 3, е събрало статии, които се облягат на богати археологически, документални и авхивни свидетелства, очертаващи важни и неразработени посоки за миналото и природата на Плевен и района. Йордан Евлогиев, Иван Вайсов и Володя Попов разглеждат неолитното селище „Голо бърдо“, прилагайки геология, геоморфология и датиране. Володя Попов, Петя Ангелова и Павел Попов връщат разглеждат халколита в Централна Северна България, а Теодора Ковачева запознава с праисторическите селища в Плевен и неговия хинтерланд.

Екип археолози от РИМ – Плевен акцентира върху издирването и регистрацията на археологически обекти в района на с. Къртожабене. Петър Бънов разказва за една преоткрита надгробна стела на митраисти, а Сергей Тобратов – за милиарна колона от Бяла вода, Плевенско. Какви са проблемите при интерпретацията на средновековния манастир „Св. Георги“ край Плевен, се пита Венко Иванов. Деян Белчев разглежда населението със специален статут в Плевенския край през XV – XVII в., а Илиян Петракиев пише за търговските връзки на Плевенската кааза с европейските страни.

Красимир Кънчев и Димитър Петров припомнят за една забравена книга, Пепа Митева – за благородната идея с мисъл за децата на Плевенската областна инспекция от 1928 г., а Маринела Георгиева – за здравните служби и общественото здраве след 1944 г. Анелия Първанова повдига информационната завеса при изграждането на парк „Кайлъка“, а Димитър Петров представя историята на организираното туристическо движение в епохата на социализма, когато „туризмът е част от бита на народа“.

Пламен Лаков разкрива колебанията в агроклиматичните условия и значението им за развитие на лозарството. В последната част на сборника са статиите на Десислава Близнашка относно временната изложба в РИМ – Плевен, „Светът на Иван Радоев“ и на Румянка Балева и Иван Първанов за защитена местност „Кайлъка“ като местообитание на редки и застрашени растения.

Томът представя интелектуалните усилия и заряд на учени, музейни специалисти и архивисти, които целят да популяризират и дадат повече информация за миналото и природните богатства на Плевенския край.

На събитието ще бъде представена и публикацията “Преходният период между енеолита и бронзовата епоха в България” от Иван Суванджиев (suplementum, том 1). “Непубликуваните знания не са знания. Тази истина ни накара да направим допълнение (suplementum) към трети том на сборника Мизия от древността до днес“, където да представяме непубликувани до сега научни разработки на български и чуждестранни учени в областта на историята и археологията. За том първи сме избрали една от оставените ни разработки на нашия колега и приятел Иван Суванджиев, напуснал ни преждевременно през 2017 год. Настоящата публикация разглежда проблема за “Преходният период между енеолита и бронзовата епоха в България”.

Работата е от 2010 г., но представените в нея костатации са актуални и днес. Те намират своето потвърждение и сред новооткритите археологически материали. Негови колеги и приятели си позволиха да направят някои незначителни промени и допълнения, чиято цел бе само да подобрят структурата на първоначалния текст, да допълнят части от цитираната литература и да обогатят  илюстративния материал, което по никакъв начин не променя изложените от автора виждания относно този дискусионен период от българската праистория”, споделят от РИМ – Плевен.

Информация: Регионален исторически музей в Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here