СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пордим спечели наградата на журито на Фолклорния фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски

0
346
Гергьовски люлки

Над 370 участници в Седмото издание на Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки” в град Левски показаха многообразието на българския фолклор. Събитието се състоя на 1–ви май, на открита сцена пред сградата на Община Левски.

Наградата на кмета на Община Левски Любка Александрова „Откритие на фестивала” получи Квартет „Славейче“ при НЧ „Мита Стойчева 1900“ – с. Обединение, за  китка от песни на Мита Стойчева. Същото отличие беше връчено на Детски танцов състав „Северняче“ при ОУ „Христо Ботев“ – с. Българене, и на Фолклорна група „Боримски извори“ при НЧ „Напредък 1908“ – с. Борима, за автентичен костюм.

Наградата на журито за цялостно представяне бе присъдена на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим. 

Анжелика Тихомирова Стефанова от гр. Левски беше отличена като „Най-малък участник” за изпълнението си на песента „Катерино, моме”, а призът „Най-възрастен участник” беше присъден на Богомил Иванов Евтимов от НЧ „Съгласие 1895“ – с. Стежерово – той е участник в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г.

За „Най-артистично изпълнение” награда получи Ива Николаева Иванова от СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов. Тя покори журито с изпълненията си на песните „Минавай, либе” и „Разлюляла се Драгана” и на право хоро на тамбура.

С 20 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала общо бяха отличени  участниците  в различните възрастови групи и категории. Своята подкрепа за фолклорното събитие изразиха и девет спонсора с материални и парични награди за творческите състави и индивидуалните изпълнители.

Председателят на журито проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител на катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, благодари на организаторите, че фестивалът отново е възобновен след двугодишно прекъсване. Впечатлен от таланта на многобройните млади участници, той им пожела да продължат развитието си в музикалните  училища в страната. Проф. Киров призна, че празникът на фолклора и българската култура е удоволствие за журито и изрази надеждата си догодина всички отново да са заедно.

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари сърдечно на журито за професионализма, който поставя Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки” на престижно място в Северна България. Тя пожела мир и по–спокойни дни през годината с надежда, че осмото издание ще бъде още по-пъстро и по-емоционално.

Пълното класиране на отличените може да се види на уебсайта на Община Левски.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here