Страхил Найденов: Плевенският творец, който остави парчета от душата си в уникалните си мозайки

0
516
Срахил Найденов

Изобразителното изкуство има свой живот, независим от този на създателя си. Вечен живот. И ако е истинско, то въздейства безкомпромисно. Има невидимата сила да смирява, да предава безмълвни послания, да носи тишината на умиротворението и да говори на езика на душата.

Всичко това се сбъдна снощи по време на откриване на експозицията с част от последните мозайки на Страхил Найденов, плевенският творец, който вчера, 2 септември, трябваше да празнува 48-годишния си рожден ден, но не го дочака, тъй като на 8 юли внезапно се отправи към небесните селения на душата си.

Въпреки това духът му присъстваше осезателно по време на събитието. Не само чрез снимката му и инструментите, с които с безкрайно търпение, любов и всеотдайност изсичаше всеки тесер за своите неподражаеми творби, а и чрез мощните послания на творбите му, оригиналния му стил, новаторските му модулни мозайки, ефирните пана, разпознаваемите му скулптури… И макар тъгата от неговото физическо отсъствие да беше константа, все пак емоцията на красотата и завладяващата сила на изкуството му бяха доминиращи.

Многобройната публика на експозицията беше посрещната от съпругата на Страхил Найденов и двете му дъщери, а честта да нарисува с думи образа на твореца и да открие изложбата беше на Нели Вълчева, директор на варненската галерия „Ларго“. Емоционално и вълнуващо, тя разказа за представените творби в настоящата експозиция, засегнали различни периоди от творчеството на плевенския автор. Сред тях са няколко работи от концептуалната му изложба „Градът“, която беше открита във варненската галерия „Ларго“ на 21 февруари 2020 г. и предизвика сериозен отзвук сред културните среди и почитателите на мозайката у нас.

Маргарита Котовска, съпруга на Страхил Найденов (вляво), и Нели Вълчева, директор на варненската галерия „Ларго“.

В експодицията е застъпен цикълът „Лица“, както и работи, носещи послания за свобните пространства на душата, преодоляващи ограниченията, вечно раждащия се живот, поетичните внушения на дъждовните капки и красотата на природата – за нейната ефирност и крехка същност, изваяни по неповторим начин с толкова тежък и труден за работа материал, какъвто е камъкът. В изложбата е представена и последната завършена творба на Страхил Найденов – „Трудно е да се реши“, която представлява красиво женско тяло, носещо пластика, грация, танц.

„Трудно е да се реши“последната завършена творба на Страхил Найденов

Новатор, творец, търсещ закачката в творчеството си, точен и всеотдаен в работата си, майсторът на мозайката Страхил Найденов, оценен отдавна и у нас, и в чужбина, изпрати към публиката непреходни и силни послания, които ще въздействат и вълнуват винаги. Защото идват от вечния свят на изкуство, където ограниченията не съществуват.

Експозицията може да бъде посетена до края на месец септември 2021 г. в галерия „РосАрт“, намираща се в хотел „Ростов“ в Плевен.

Инструментите на твореца.
Страхил Найденов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here