Страхил Найденов

Страхил Найденов ще гостува в галерия „Икар“ в София с изложбата мозайка „За маските и за хората“. Най-новите работи на плевенския автор ще зарадват неговите почитатели в столицата на 16 март. Откриването ще е от 16.00 до 20.00 часа с вернисаж.

Известният творец представя модулна мозайка – уникална техника за България, която създава той. Новите му работи представят разнообразни теми – за жената, любовта, свободата, баланса в различните измерения на живота и др. Въпреки пъстрата тематичност обаче, творбите стоят много хармонично, спокойно и обединени от общата техника.

Страхил Найденов

Биография

Страхил Найденов е роден на 2 септември 1973 г. в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка – директна техника. Eкспериментира с видове база, тип и структура на използваните материали, размер и подредба на тесерите. В своята работа използва естествени камъни, минерали и керамика. Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/, на Дружеството на плевенските художници.

Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25 .06.2017) Токио, Япония.

Негови мозайки са притежание на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here