Стотици ученици от плевенската Математическа гимназия “Гео Милев” аплодираха забележителния гостуващ спектакъл  “Иконите спят” в ДКТ “Иван Радоев”

0
410
Иконите спят

Стотици ученици от плевенската Математическа гимназия “Гео Милев” аплодираха забележителния гостуващ спектакъл  “Иконите спят” в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Представллението, посветено на последните девет месеца от живота на българския поет и публицист Гео Милев, развълнува дълбоко присъстващите в залата снощи. Чудесната постановка на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, създадена от млад и талантлив екип, отеква в сърцата на зрителите дълго, след като бурните аплаузи след последния театрален миг утихнат.

Талантливата Елица Йовчева – автор и режисьор на заглавието, разказа вълнуваща история за талантливия български творец Гео Милев. Театралното действие отведе зрителите в 1924 г., когато България е завладяна от политически смутни времена. Растат нездрави идеи, а пошлото, фалшът, леността, дребнавостта царуват. Свободата на словото е потъпкана, но под безмилостното перо-бич на поета Гео Милев падат покосени недостатъците на съвремието. Той издига над всичко Човека и правото му да бъде свободен Творец. Строфи от неговата знаменателна поема “Септември” проехтяха като присъда за всичко, което сковава свободната творческа природа на човека.     

Спектакълът „Иконите спят“ представи последните месеци от живота на поета в неговото най-близко обкръжение. Театралната история покори присъстващите с правдивото пресъздаване на ежедневните битки и трудните решения, с волята на твореца да създава своето изкуство, въпреки ограниченията… И с безусловната вяра в свободата, която е рождено право на всеки човек.

Александра Йотковска създава впечатляващата сценография и костюмите на героите, които са верни на времето, от една страна, а от друга биха могли да са част от престижна съвременна модна колекция. Тя е заложила на асиметрията и острите ъгли, които отвеждат асоциативно към остротата на времето, към крайностите му и противопоставянето на българското общество във всичките му проявления.   

Пулсът на спектакъла е свързан органично с оригиналната музика на Светослав Димитров. Тя допринася по чудесен начин за внушенията и динамиката на действието, което държи интереса на зрителя близо два часа.

Актьорите са потънали в най-неизмеримите дълбини на образите, с които покоряват безапелационно публиката. Цветан Пейчев (гост) оживотвори своя персонаж Гео Милев по ярък и въздействащ начин, Тони Тончева се преобрази в неговата съпруга – Мила Г. Милева, Георги Ножделов влезе в кожата на Георги Шейтанов, Димитър Митев изигра Николай Хрелков, Цветомир Черкезов се превъплъти в Христо Ясенов, Георги Георгиев претвори образа на Марко Марчевски, Христофор Недков се превърна в агент от дирекцията на полицията, а на Мария Енева беше поверена колоритната роля на Брайковица.

Права е Росица Ранчева в оценката си за представлението: „Иконите спят“ е култов спектакъл, който трябва да остане завинаги в репертоара на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Това е не само реверанс към патрона на театъра, към един от българските титани на духа. Той е мерило за поведение, за чест и достойнство, за издигане на пиедестал на Човека, за свобода на словото, за творческо вдъхновение“.

Театралното събитие със сигурност ще остави и неизличима следа у стотиците прекрасни млади зрители от плевенската Математическата гимназия, носеща името на големия Гео Милев. По време на представлението те реагираха адекватно на случващото се, а след представлението коментираха разпалено по поставените от творческия екип вечни въпроси, които са ги развълнували дълбоко.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here