Стотици ще се сбогуват с плевенския художник и преподавател Пламен Пенов на 3 август

0
1132
Пламен Пенов

Стотици колеги, творци, близки, приятели и ученици ще се сбогуват с плевенския художник Пламен Пенов, информираха негови близки. Поклонението ще е на 3 август 2023 г., от 12.00 ч., в храм “Св. Николай” в Плевен.

Пламен Пенов си отиде внезапно на 24 юли 2023 г. Преподавателят в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, и един от изявените български графици пое пътя си към небесните селения на 65-годишна възраст.

Той е роден на 29 януари 1958 г., а през 1982 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност “Графични изкуства”.

От 1983 г. участва във всички представителни изложби в България и чужбина – в Италия, Испания, Швейцария, Германия, Швеция, Куба, Словакия и др., както и в гостуващи колекции на българска графика в Полша, Русия, Кувейт, САЩ, Япония, Южноафриканската република, Норвегия, Финландия и др.

Голяма част от графиките му са притежание на галерии, музеи и частни колекции в България и чужбина. Носител е на повече от 10 престижни награди. Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските художници “Artistes du Monde” – Cannes.

От 2007 г. е преподавател по изящни изкуства и изобразително изкуство в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, а негови ученици са носители на награди от наши и международни конкурси.

Поклон пред светлата му памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here