Столичният Театър 199 гостува в Плевен с легендарната постановка “Театър, любов моя!” от Валери Петров

0
304
Театър, любов моя!

Столичният Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще гостува в Плевен с легендарната постановка “Театър, любов моя!” от Валери Петров. Представлението ще се играе на 5 декември, от 19 часа, в ДКТ „Иван Радоев“.

Режисьор е Касиел Ноа Ашер, която играе и една от ролите в спектакъла заедно с Лилия Маравиля, Стефка Янорова и Красимира Кузманова. Валери Петров пише пиесата през 1981 г. специално за големите актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. Постановката на режисьора Младен Киселов, отново в Театър 199, остава в историята като едно от най-красивите обяснения в любов към театъра. Касиел Ноа Ашер го преоткрива в нова сценична версия на пиесата като интимен поглед към живота на сцената.

“Театър, любов моя!“ не е представление. То е лична, съдбовна среща на четирима непознати”, споделя режисьорката. Четирите актриси се познават още от студентските си години, когато навлизат заедно в света на театъра в класа по актьорско майсторство на Крикор Азарян. Следвайки сюжетната нишка на пиесата, те я обогатяват с истории и преживявания от собствената си театрална биография, като по този начин деликатно и откровено я дописват и продължават нейния живот. Така в „Театър, любов моя!” те се явяват като четири различни и завладяващи превъплъщения на Актрисата.

Касиел Ноа Ашер е театрална и филмова актриса, която се изявява и като режисьор и продуцент. Първите й професионални роли са в постановки на емблематични за новия български театър от 90-те режисьори като Иван Пантелеев, Иван Станев, Иван Добчев и др. Постепенно се насочва предимно към реализиране на собствени театрални проекти, в които демонстрира интерес към модерната и съвременна литература и драматургия.

“Театър, любов моя!“ има множество награди и номинации. “Икар” 2016 в категория ”Поддържаща женска роля” печелят Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова, а Емилиян Гацов е номиниран за „Икар” 2016 в категория ”Музика в спектакъл”. Четирите актриси печелят награда в категория ”Женска роля”, а Красимира Серафимова е отличена с втора награда за сценография от Националния фестивал на малките театрални форми – Враца 2016. Наградата в категория ”Женска роля” печелят актрисите и от Международния фестивал „Друмеви театрални празници Нова българска драма“ – Шумен 2016, а спектакълът е отличен с наградата на публиката на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив 2017.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here