Стартира кампания за набиране на доброволци в борбата с коронавируса в Плевен

0
603
Областен управител - Плевен

С призив за набиране на доброволци се обръща след днешното си заседание Областният оперативен щаб, ръководен от областния управител Мирослав Петров. Тази сутрин в съкратен състав (областня управител и директорите на УМБАЛ, РЗИ и Медицинския университет), с оглед въведеното извънредно положение, наред с актуалната епидемиологична обстановка бе обсъден и старта на кампания за набиране на доброволци. Идеята е на  ръководствата на Университетската болница „Д-р Георги Странски“ и на Медицинския университет.

Целта е да бъде подпомогнат медицинския персонал в грижата му за болни от коронавирус инфекцията. Доброволците могат да бъдат студенти по медицина и здравни грижи, специализанти по медицина, лекари, специалисти по здравни грижи и други, които искат да участват в процесите на ограничаване на заразата от новия коронавирус и в грижите за пациентите.

Желаещите да се включат в кампанията могат да го направят на тел. 064/886 100 или на e-mail: volunteerspleven@abv.bg, посочвайки своите имена, възраст, телефон, електронна поща, a за студентите – и курса на обучение.

„Нацията ни е изправена пред сериозно изпитание. За да се справим с него е нужно единение, защото то преодолява всяка една криза. Бъдете дисциплинирани и отговорни към най-ценното – здравето и живота на Вас, Вашите близки и хората около Вас!, призовават от Областния оперативен щаб.

До края на следващата седмица лабораторията за PCR тестове за установяване на COVID -19 в Плевен ще бъде готова, увери ректорът на плевенския Медицински университет проф. Славчо Томов на днешното заседание на Щаба. Лаборията ще бъде разположена във Втора клинична база. „Изследванията ще бъдат правени от хора, които имат опит с PCR-а. Те ще минат и на допълнително обучение при проф. Мутафчийски. В контакт сме и с водещ вирусолог, на когото да разчитаме като консултант”, уточни проф. Томов.

Инвестицията за създаването на PCR лабораторията е изцяло със средства на МУ – Плевен и ще бъде в размер на 110 000 лева без ДДС. Сумата включва закупуването на PCR апарат и нужната съпътстваща апаратура.

Информация: Областна администрация – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here