Спектакълът “Опашката” на ДКТ “Иван Радоев” спечели “Аскеер” 2022 за най-добро представление 

0
392
Опашката

Спектакълът “Опашката” на ДКТ “Иван Радоев” получи наградата “Аскеер” 2022 в категория “Най-добро представление”. Пиесата е по романа на Захари Карабашлиев, режисьор е Явор Гърдев, а в главната роля на Кандидата се превъплъти актьорът Владимир Карамазов, който спечели “Икар” 2022 за водеща мъжка роля.

“Опашката” се конкурираше за наградата със спектаклите “Бурята” от Уилям Шекспир – постановка на Народния театър “Иван Вазов”, и с “Една испанска пиеса” от Ясмина Реза на Малък градски театър “Зад канала”.    

Тази година „Академия Аскеер“ удостои с почетен „Аскеер“ актрисата Меглена Караламбова. Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022“ отиде при актрисата Цветана Манева.

Фондация „Академия Аскеер” връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон на церемония, която се състоя на 24-ти май – Деня на българските писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия”. Наградите „Аскеер” са най-старите и единствени по рода си театрални отличия в България. Те се присъждат „от артисти – за артисти“ и всяка от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 31-годишната си история Фондация „Академия Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли. 

Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер 2022” включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година обект на внимание бяха над 90 представления, реализирани в този период.

Традиционно връчването на наградите “Аскеер” беше под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Церемонията по награждаването мина под мотото „Урок по български“ и беше посветена на 300-та годишнина от рождението на Паисий Хилендарски..

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here