Социалният формат “Тя в Плевен” представя художничките Майя Ананиева и Тео (Теодора) Монова

0
186
Майя Ананиева
Майя Ананиева

Социалният формат “Тя в Плевен” представя Майя Ананиева – художник и артпедагог, и Тео (Теодора) Монова – художник-дизайнер и писател. Срещата с двете интересни дами е днес, 25 май, от 18 часа, в кафе „Бордо“ (ул. „Сан Стефано“ 14).

Майя Ананиева е добре познато име в културния живот на Плевен. Тя израства в семейството на известен артпедагог и това отключва рано творческите й възможности в областта на изобразителното изкуство. Учи в престижната Художествена гимназия в София, където попада в елитна художествена среда и има достъп до богатия културен живот на столицата. Това определя нейната съдба и затвърждава решението й да стане професионален художник.

Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ „Кирил и Методий“, след което започва нейната много успешна творческа кариера като художник и артпедагог. Създава Артшкола „Колорит“ преди 32 години, като през това време нейните възпитаници покоряват престижни национални и международни конкурси. В колекцията на Школата има повече от 7 000 престижни награди от 35 държави и различни континенти. Стотици са изложбите в галерии по света, участията в международни арт фестивали и пленери, церемонии, отпечатани творби в каталози на победителите, календари, плакати. В Артшкола “Колорит” Майя Ананиева е обучила над 3 000 деца, като над 500 от тях вече са професионални художници.

Присъдена й е „Награда за най-добър арт педагог в света 2021“ от Международния комитет на най-престижния онлайн конкурс в света – “CHARUMELA” в Бангладеш. Като професионален художник е носител на престижни международни и национални награди. Има стотици участия в международни и национални изложби и артсалони, в онлайн артплатформи. Открила е 27 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на „Златен плакет“ за заслуги към световната култура на Американския биографичен институт, на Почетен сертификат на Художествената академия „Чуби“ в Токио. Присъдени са й стотици престижни награди от международни форуми в десетки страни. Член е на международни журита, куратор е на десетки международни проекти, провежда майсторски класове в страни на различни континенти. За цялостната й творческа дейност й е присъдено званието „Заслужил гражданин на град Плевен“.

Тео (Теодора) Монова

Другата участничка в предстоящото издание на “Тя в Плевен” е Тео (Теодора) Монова – художник-дизайнер, артист, скулптор и писател. Тя напуска България през 1990 г., минава през 8 бежански лагера и много перипетии, като на финала се озовава в Нова Зеландия, бременна в 8-мия месец заедно с бащата на децата й – Йонко Петков (Чекмо), който е едноименният герой от романа на Момчил Николов. Завършва специалност „Изкуство и дизайн“ на Технологичния университет в Окланд и става художник-дизайнер с успешна кариера на Запад – започва като уличен художник в Австралия и завършва като галерист в Испания. Таксите за университета плаща, продавайки рози. Работила е в най-престижната дизайнерска къща в област Валенсия като художник-дизайнер, но в определени моменти й се е налагало да бъде и общ работник по строежите, както и таксиметров шофьор “на черно”.

Снимала се е в испанската черна комедия “Dad la cara“. Написала е над 50 стихотворения на 3 различни езика, множество кратки разкази и две новели, които не са публикувани. Майка е на две деца, с които се гордее. “Нарисувала съм повече от 2000 творби, които в голямата си част са собственост на колекционери от цял свят. След жесток бърнаут избягах в Чили, в пустинята Атакама. След нея направих „Пътя на Сантяго“ и извървях над 1000 километра. Написах пътепис „По пътя“ и се възстанових като личност. Върнах се в България, за да направя каквото мога за родината ми”, споделя още Тео Монова.

*****

„ТЯ в Плевен“ представя активните жени от града и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали, и успехите, които са постигнали.

Социалният формат е създаден в Пловдив от Академия „Екатерина Каравелова“ през юни 2018 г. с цел да вдъхновява и спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „ТЯ в …“ обединява над 20 доброволци, които редовно организират форматите в Пловдив, Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански и др.

Събитието в Плевен се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here