Спектакълът „Косвени щети“ разказва смешно-абсурдните истории на жени, участва във Втората световна война

0
389
Косвени щети


Как се тръгва на война с куфар, пълен само с шоколадови бонбони?
Над един милион жени и млади момичета на фронта се борят не просто с врага, а с един враждебен към тях свят. Те разказват за кошмара на своята война, сякаш разказват приказки. Страшни детски приказки.

Спектакълът „Косвени щети“ среща зрителите с истинските истории на жените през Втората световна война, събрани в книгата „Войната не е с лице на жена“ на носителката на Нобелова награда за литература
Светлана Алексиевич.

Документалните спомени на воювалите на фронта жени разкриват и абсурдно-смешното, и трагичното в история, за която твърде малко се говори. „Косвени щети” проследява катастрофалния резултат от загубата на личността. Спектакълът е разказ за борбата за оцеляване на женствеността и изобщо човешкото в невъзможни условия.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.

Постановъчен екип включва Максима Боева – режисьор, Киряна Аврониева – сценография и кукли, и Михаил Шишков – баща – композитор.
Участват актьорите Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Петрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.  

Спектакълът „Косвени щети“ ще бъде представен на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ на 23 февруари от 19 часа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here