Директорът на плевенския театър постави пиесата „Лице“ на Александър Галин в Националния театър в Ниш

1
661
театър

Васил Василев, режисьор и директор на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, постави пиесата „Лице“ от световноизвестния руски драматург и киносценарист Александър Галин в Националния театър в Ниш, Сърбия. Премиерата на заглавието ще е на 14 февруари от 19 часа.

Трагикомедията се занимава с проблема за обезличаването на човека в съвремието ни. В процеса на своя живот той губи лицето си и идентичността си, които е трудно след това да възстанови. Много комични ситуации в спектакъла ще забавляват искрено зрителя, но и паралелно с това ще го провокират да се замисли върху важни въпроси.  

Пиесата „Лице“ имаше своята световна премиера в България – на 13 май 2014 г, в Сливенския театър. След по-малко от месец беше представена и в София на открита сцена „Сълза и смях“. Режисьор на постановката беше Васил Василев, а ролите претвориха известните български актьори Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Мариана Миланова и Христо Бонин. Сценограф беше Николай Нинов, а преводач на текста – Василка Бумбарова.

За софийската премиера на заглавието от САЩ долетя специално драматургът Александър Галин, който беше възхитен от постановката. Той е автор на десетки пиеси, поставяни в повече от 200 театъра в Русия и бившите съветски републики, както и в известни театри в Европа, Америка и Азия, между които Кралския Шекспиров театър, „Одеон“ в Париж, Театъра на Шилер в Берлин и др.

Спектакълът „Лице“ на Сливенския драматичен театър печели бронзовата статуетка от театралния фестивал „Златен Витяз“ за най-добър спектакъл, който се провежда в Москва през 2015 г. Престижната награда е присъдена от жури, включващо изтъкнати руски режисьори и интелектуалци.

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here