Социален проект на плевенчанката Габриела Илиева спечели стипендия от инициативата “Моите будители”

0
109
Гергана Илиева

Иновативен социален проект на плевенчанката Габриела Илиева спечели еднократна стипендия от благотворителната инициатива на Фантастико Груп „Моите будители“, която се осъществява с подкрепата на Нов български университет – София.

Габриела Илиева получи 5000 лв. за идеята си „Принадлежността: тук и сега“. Проектът й е насочен към малцинствените групи и деца и младежи, лишени от родителска грижа. Целта й е да се създаде връзка между центровете за настаняване от семеен тип и Нов български университет с цел осъществяване на градивна среда от силни примери – чрез беседи, творчески работилници и др., които да подхранват амбицията и усилията децата.

“Проектът ми „Принадлежността: тук и сега“ се стреми към концепцията „равно начало“, която представлява трудност в малцинствените групи, а нашият фокус с фондация „Подарете книга“ ще е върху подрастващите, лишени от родителски грижи в т. нар. центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в страната. Комуникацията вече тече и е много хубаво да усетя задвижване и в самата себе си. Идните месеци ще тече активно планиране и напролет очакваме да случим голямо събитие с младежи от страната, с Нов български университет и с безспирните доброволци на фондацията”, споделя по повод проекта си Габриела Илиева.

Близо 30 проекта кандидатстваха за еднократните стипендии, чиято цел беше да насърчат студентите, проявили предприемачески дух и иновативен подход. До финала бяха допуснати 13 от тях, като авторите им бяха поканени да представят идеите си на живо пред седемчленно жури в състав Валентина Божева – вицепрезидент на Фантастико Груп, д-р Георги Текев – изпълнителен директор на НБУ, доц. д-р Кристиян Постаджиян – зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Кристиян Хаджиев – ръководител на департамент „Администрация и управление“, гл. ас. д-р Христо Чукурлиев – директор на ЦУА, Диана Димова – мениджър „Корпоративни комуникации“ във Фантастико Груп, и Елена Гюрова – мениджър „Външни комуникации“ на НБУ.

След изслушването и на база критериите за присъждане на стипендиите, комисията избра 8 проекта, които да получат финансиране – сред тях е и проектът на Габриела Илиева. На церемония в галерия УниАрт отличените студенти и финалистите в конкурса получиха своите сертификати.

За Габриела Илиева

Габриела Илиева е на 21 години, родена е в Плевен. Учи четвърта година „Фотография“ в Нов български университет и втора специалност „Журналистика“. Има многобройни участия в изложби и е оценена подобаващо на престижни фотографски форуми, сред които е изложбата „CampOUT: идентичност и персона”, ONE Gallery – София (2019). Нейни работи са публикувани в списание „Виж“ и в книгата „Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“ от ИК „Жанет 45“ (2020), участва и в изложба през юли 2020 в галерия Credo Bonum – София. Одобрена е за участие в международния форум за документална фотография „Canon Student Development Programme“ 2020 с последващо публикуване в книгата „Encourage” от Visa Pour L’Image, Италия.

Била е лектор на Фестивала на студентското изкуство, проведен в Нов български университет с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (2020). През май месец тази година е финалист в документалния фотографски конкурс „BG Press Photo“ 2021 – в категория „Социална фотография“, а през юни отново стига до финала на конкурса за художествена фотография и илюстрация “Hahnemühle FineArt Printing Contest”.

По покана на Сдружение „Духът на Плевен“ Габриела Илиева участва през юли 2021 г. в културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ с първата си изложба с художествена фотография „Любов без име“, която впечатли плевенската публика.

Талантливата плевенчанка оценява като едно от най-добрите си решения да учи в Нов български университет и е благодарна на всички свои преподаватели.

Информация: Нов български университет

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here